CVCI, Global Liman’a yatırım yapacak

MDN İstanbul

Global Yatırım Holding’in bir iştiraki olan Global Liman İşletmeleri; Citi Venture Capital International (CVCI) ile 200 milyon dolar’a kadar bir yatırım konusunda prensip anlaşmasına varıldığını duyurdu.
Citi bünyesinde 2001 yılında kurulmuş olan CVCI, büyüyen ve gelişmekte olan ülkelerde sermaye yatırımı konusunda uluslararası öncü bir girişim sermayesi şirketi olup yaklaşık 7 milyar dolar’lık bir fonu yönetiyor. CVCI’ın Singapur, Mumbai, Yeni Delhi, Hong Kong, Londra, New York ve Santiago’daki (Şili) yerel ofislerinde 45 yatırım uzmanı çalışıyor. CVCI, Global Liman ile varılan bu prensip anlaşması öncesinde Türkiye’de doğrudan veya dolaylı olarak Öger Telecom Ltd, Biofarma İlaç Sanayi ve Ticaret, Beymen Mağazacılık ve Boyner Büyük Mağazacılık şirketlerine yatırım yapmıştı.
CVCI’ın yapacağı bu yatırım hukuki anlaşmaların tamamlanmasına ve Rekabet Kurumu da dahil olmak üzere gerekli resmi izinlerin alınmasına tabii ve bu şartların tamamlanmasından sonra Mayıs 2011’de sonuçlandırılması planlanıyor.
Global Ports Yönetim Kurulu Başkanı Gregory Kiez konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Dünyanın en büyük finansal şirketlerinden birinin girişim sermayesi kolu olan CVCI ile anlaşmaya varmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Global Liman, CVCI ve Citi’nin piyasaya olan erişiminden faydalanmaya ek olarak, bu yatırımın sağlayacağı finansman ile Türkiye ve bölgedeki büyüme planlarını gerçeğe dönüştürebilecektir” diye konuştu.
CVCI’ın Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Hindistan Bölgeleri Başkanı Sunil Nair ise “Türkiye’de altyapı sektörü çekici bir yatırım alanı. Global Liman son derece kârlı ve büyüme potansiyeli yüksek üç limanı işlettiği gibi Türkiye’de ve uluslararası boyutta liman ve denizyolu işletmeleri alanında mükemmel bir platform. Altyapı sektörü CVCI için önemli sektörlerden biri olup Global Liman’ın Türkiye’de CVCI olarak iştirakimiz olan şirketler arasına girmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Global, limancılıkta büyüyecek
Global Yatırım Holding, 2010 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada, konsolide cironun 231,1 milyon TL olarak gerçekleştiği ve bir önceki dönemde gerçekleşen varlık satışının etkisinden arındırıldığında, geçen yıla oranla yüzde 7 oranında artış sağlandığı bildirildi. Global Yatırım Holding, özellikle liman yatırımlarının da etkisiyle, 2010 yılında rekor seviyede faiz, amortisman, vergi öncesi kâr (FAVÖK) ve net kâr elde etti.
Liman işletmeciliği faaliyeti şirketin itici gücü olmaya devam ederken, şirketin bu sektördeki büyüme stratejisi doğrultusunda, Antalya Limanı’ndaki iştirak oranı 2010 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 100’e yükseltildi ve bu işlem, dönemin mali sonuçlarını olumlu etkiledi. FAVÖK tutarı 2010 yılında 280,7 milyon TL olarak gerçekleşirken, 2009 yılına oranla yüzde 133 artış sağlandı. Şirketin konsolide aktif büyüklüğü 1,3 milyar TL’ye, özsermayesi ise 512,2 milyon TL’ye ulaştı.
Mali tabloyu değerlendiren Global Yatırım Holding Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, “Şirket, 2010 yılı içerisinde toplam 478 bin gaz dağıtım abonesi ve limanlarında yıl içinde hizmet verdiği 793 bin yolcusuyla, 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı müşterisine kaliteli bir hizmet sunmuş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Limancılık sektöründeki büyüme stratejimiz doğrultusunda, Antalya Limanı’ndaki iştirak oranımızı yüzde 40’tan yüzde 100’e yükselttik. Bu satın almanın  finansal sonuçlar üzerindeki olumlu etkileri ortadadır. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki potansiyel yeni yatırımlarla, bu sektörde büyümemizi sürdüreceğiz. Enerji alanında da özellikle geliştirmekte olduğumuz termik santral projesine önümüzdeki günlerde hız vereceğiz” diye konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın