CIWS yıl içinde Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilecek

MDN İstanbul

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları için geliştirilen yerli Yakın Hava Savunma Sistemi Projesi ‘‘MKE 20 mm Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS)’’ ile gemilerin başta güdümlü mermiler olmak üzere havadan karaya füzeler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterlere karşı hava savunmasının en etkili şekilde karşılanması amaçlanıyor.

Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki fırkateynler, tanker ve çıkarma gemilerinde hâlihazırda Phalanx CIWS (ABD) ve Sea Zenith CIWS (İsviçre) yakın hava savunma sistemleri kullanılıyor. Mevcut sistemlerde, üretici ülkelerden kaynaklı sebeplerle modernizasyon ve teslimat süreçlerinde gecikmeler yaşanabiliyor.

Milli imkânlarla geliştirilen sistemle, yurtdışına bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Yakın Hava Savunma Sistemi’nin tasarım çalışmaları tamamlandı ve teknoloji gösterim prototipi üretildi. Sistemin birlik ve tesislerin korunmasına yönelik kara versiyonu da geliştiriliyor. Projenin yıl içinde tamamlanması ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi hedefleniyor.

Sistemde, Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) tarafından geliştirilen yüksek atım hızına sahip 20×102 mm 6 namlulu döner silah ve 1,500 adet kapasiteli mühimmat besleme birimi yer alıyor.

Yakın Hava Savunma Sistemi en az 5 kilometre gündüz/gece görüş kabiliyeti ve lazer mesafe ölçme imkânı sağlayacak.

Proje kapsamında sistemin Savaş Yönetim Sistemi’ne entegrasyonu sağlanacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın