Çin’in Japon deniz ürünleri yasağına Japonya’dan tepki

MDN İstanbul

Çin ve Japonya arasında Fukuşima suyunun okyanusa boşaltılmasından kaynaklı kriz devam ediyor. Çin, son olarak alınan karara Japon deniz ürünleri yasağıyla cevap verirken Japonya, bu yasağın kabul edilemez olduğunu söyledi

Japonya’nın, Fukuşima nükleer santralinin arıtılmış ve seyreltilmiş radyoaktif atık suyunu Pasifik Okyanusu’na boşaltma kararının ardından Çin’in, Japon deniz ürünlerine uyguladığı yasak Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından tepkiyle karşılandı.

Japonya Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Japonya’nın Fukushima nükleer santralinden arıtılmış suyun boşaltılmasına tepki olarak Çin’in Japon deniz ürünlerine uyguladığı ambargonun “kabul edilemez” olduğunu ifade etti.

Çin’in, Japonya’dan su ürünleri ithalatını askıya alma tedbirlerine ilişkin olarak geçen ay başlayan 31 Ağustos’ta Dünya Ticaret Örgütü’ne yaptığı bildirime karşı Japonya’dan savunmada Japonya’dan savunma geldi. Japonya, Çin’i bu eylemi derhal geri çekmeye çağırdı.

Bazı Japon yetkililer, ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’ne şikâyette bulunabileceğinin sinyallerini verirken ABD’nin Japonya Büyükelçisi de geçen hafta ABD’nin bunu destekleyeceğini ifade etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın