Çin’in en büyük petrokimya limanı faaliyete geçti

MDN İstanbul

Çinli enerji ve kimya şirketi Sinopec, Ortadoğu’dan gelen VLCC gemisi New Renown’ın başarılı bir şekilde yerleşim yapıp, boşaltımını tamamlamasının ardından Çin’in en büyük petrokimya limanını devreye soktu.

Sinopec Zhongke Rafineri Limanı (Sinopec Zhongke Refinery Port), Sinopec’in rafineri tesisine bir kilometre uzaklıkta bulunuyor ve 300 bin ton ham petrol yatağı da dâhil 8 rafineye sahip. Limanın, 100 bin tonluk petrol yatağı ve destek tesisleri ile yılda toplam 34 milyon ton kapasitesi bulunuyor. Çin’in bugüne kadarki en büyük petrokimya limanı 100 bin tonluk kapasitesi ile yılda toplam 5,61 milyon yükleme ve boşaltım yapabiliyordu.

Guangdong Eyaleti’nde bulunan Zhanjiang’ın doğu kıyısında yer alan Sinopec Zhongke Refinery Limanı; Zhanjiang Entegre Rafineri ve Petrokimya Kompleksi’nin (Zhanjiang Integrated Refinery and Petrochemical Complex) bir parçası. Projenin ilk aşamasındaki toplam yatırım 5,7 milyar dolardan fazla ve Liman, yardımcı destek tesislerine ek olarak yılda 10 milyon tondan fazla rafine ham petrol kapasitesi ve 800 bin ton etilen birimi sağlayacak.

Rafine, tamamlandığı zaman üretiminin yılda 8,5 milyar doları geçeceği öngörülüyor.

Yapımı devam eden projede şu anda 18 binden fazla inşaat işçisi çalışıyor ve 30 büyük üretim tesisinin 28’i teslim edilmiş durumda. Projenin, temmuz ayının sonuna kadar tamamen tamamlanması ve üretime geçilmesi bekleniyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın