Çin’de ekonomiye yönelik endişeler güçleniyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalar, ABD’de bugün açıklanacak enflasyon verilerinin son 40 yılın zirvesinden dönüş sinyali vereceğine ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor. ekonomiye yönelik 

Dünya genelindeki yoğun veri gündemi, bugün ABD ve Almanya’da açıklanacak enflasyon verileriyle başlıyor.

Riskli varlıklara talep arttı
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) bu ay gerilemeye başlaması ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek aydan itibaren para politikası adımlarını daha küçük boyutlarda atması için alan tanıması bekleniyor. Verilerdeki olası sürprizlerin ise piyasalarda oynaklığı artıracağı öngörülüyor.

Dün, New York Fed’in açıkladığı raporda Amerikalı tüketicilerin kısa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin ağustosta gerilemeye devam ettiği bildirildi.
Enflasyon beklentilerine ilişkin olumlu haber akışı Fed’in şahin duruşunu yumuşatacağına ilişkin beklentileri güçlendirirken riskli varlıklara olan talebi artırdı.

Para piyasalarında Fed’in gelecek hafta yapacağı toplantıda yüzde 88 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı fiyatlanırken ekim toplantısı için beklentiler 25 baz puanda yoğunlaşıyor.

Tahvil piyasalarında enflasyon verileri öncesi yatay bir seyir öne çıkarken dolar endeksi dün düşüş eğilimini üst üste dördüncü işlem gününe taşıdı.

Avrupa enflasyonla mücadele etmeye devam ediyor
Avrupa tarafında, gözler yoğun veri gündemine çevrildi. Makroekonomik verilerde ekonominin genel durumunun ne yönde ilerlediğine ilişkin ipuçları aranacak.

Halihâzırda enerji krizi ve rekor seviyedeki enflasyonla mücadele eden bölgede, enerji krizinin genel üretim sistemini olumsuz etkilemesi ve maliyetleri daha da artırmasından endişe ediliyor.

Geçen hafta tarihte ilk kez 75 baz puanlık faiz artışına giden Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), gelecek toplantıda da aynı büyüklükte bir adım atmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Çin’de ekonomiye yönelik endişeler güçleniyor
Asya borsalarında bugün Çin, Güney Kore ve Hong Kong borsaları tatilden dönerken risk iştahının sınırlı kaldığı dikkat çekiyor.

Çin’de devam eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle kısıtlayıcı önlemler alınmaya devam ederken ekonomik aktiviteye yönelik endişeler güçleniyor.
Öte yandan, ABD’nin Çin’e yarı iletken çip ihracatına ilişkin yeni önlemler alacağı konusundaki haber akışı da risk iştahını olumsuz etkiliyor.

Dolar/TL 18,23’ten işlem görüyor
Yurt içinde, dün BIST 100 endeksi yüzde 3,63 artışla 3.649,21 puana yükselerek kapanış rekoru kırarken gördüğü en yüksek seviyeyi de 3.650,07’ye taşıdı.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 azalışla 18,22’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,23 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
09.00 İngiltere, temmuz ayı işsizlik oranı
09.00 Almanya, ağustos ayı TÜFE
10.00 Türkiye, temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satış endeksleri
12.00 Almanya, eylül ayı ZEW beklenti endeksleri
12.00 Euro Bölgesi, eylül ayı ZEW beklenti endeksleri
15.30 ABD, ağustos ayı TÜFE

AA

Bunu Paylaşın