Çin ile ABD arasında yeni gerilim

MDN İstanbul

Çin, ABD ile her yıl gerçekleştirdikleri diyalog toplantısına katılmadı.

İki ülke arasında yapılan Askeri Deniz İstişare Anlaşması (MMCA) kapsamında her yıl düzenli olarak üst düzey komutanların katılımı ile gerçekleşen diyalog görüşmelerinin bu yıl pandemi sebebiyle 14-16 Aralık tarihleri arasında online olarak gerçekleşmesi bekleniyordu.

MMCA diyaloglarında, ABD ile Çin arasında Güney Çin denizi başta olmak üzere Pasifik bölgesinde her yıl yaşanan tehlikeli manevralar inceleniyor.

Çin’in toplantıya katılmamasını eleştiren ABD Hint Pasifik Kuvvetleri Komutanı Oramiral Phil Davidson, ‘‘Çin’in MMCA için yapılacak toplantıya katılmaması anlaşmalarına uymadıklarının diğer bir örneğidir. Bu, Çin ile uluslararası anlaşmalar yapmak isteyen tüm devletlerin hatırlamaları gereken bir durum,” ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya imzalandığı 1988 yılından bu yana bağlı olduklarını ve bu durumun devam edeceğini belirten Davidson, “MMCA’ya bağlı kalmaya devam ediyoruz ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA)’nu MMCA diyaloğunu MMCA Tüzüğü ile tutarlı bir şekilde ve operasyonel güvenlik diyaloğu amacına uygun bir biçimde sürdürmeye çağırıyoruz,” dedi.

Çin’in toplantıya neden katılmadığı henüz açıklanmadı. Ayrıca, Davidson’un açıklamalarına da hızlı bir şekilde cevap verilmedi.

ABD ve Çin’in arası Pekin’in Covid-19’un yayılmasına neden olan tavrı, ABD’nin Tayvan’ı desteklemesi, Huawei yaptırımları ve Çin’in Hong Kong’un bağımsızlığını kaldırması gibi pek çok sorun nedeniyle 2020 süresince oldukça açıldı.

ABD ayrıca Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki geniş toprak taleplerine uzun zamandır karşı çıkıyor ve bölgedeki stratejik su yollarında savaş gemilerini bekletiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın