Çin denizciliğinde yeşil dönüşüm zamanı

MDN İstanbul

Çin’de belirlenen yeni emisyon protokolleri gereği kara ve denizlerde kullanılacak yeni küçük çaplı ve dört zamanlı motorların üretimi için Çinli motor üretim ve dağıtım şirketi CSSC Marine Power (CMP) ile anlaşan MAN Energy Solution bir dizi sipariş aldı.

Siparişler çoğunlukla C1 ile C2 olarak bilinen Çin GB15097 Yönetmeliği’ne uygun olan MAN 21/31, 27/38 ve 23 / 30H tiplerini kapsıyor. Partikül madde (PM) limitlerini içeren kısıtlar EPA ABD sınırlamalarıyla benzerlikler taşıyor.

CMP daha önce de Qidong COSCO Shipping Engineering’in Shanghai Beihai Shipping için inşa etmekte olduğu 15,000 dwt’lik bir mekik tanker için 1 adet 6S35ME-B9.5 Tier II ana motor ve 3 adet 6L27 / 38 + 1 × 5L21 / 31 GenSets siparişi almıştı. Seviye II + C1 gereksinimlerini karşılayan GenSets motor teslimatının ekim sonunda yapılması bekleniyor.

CMP’nin C1 sipariş defteri oluşturma ve yerel gemi pazarındaki payını artırma stratejisinin bir parçası olan proje, aynı zamanda şirketin COSCO Shipping’den aldığı ilk çift zamanlı ME siparişi olma özelliğini de taşıyor.

Zi Jiang Tersanesi’nden de iki adet 52,000 dwt dökme yük gemisi için 3 adet 5L23 / 30H C1 uyumlu GenSets motor siparişi alan şirket bu teslimatları ise 2021’in mayıs ayında gerçekleştirecek.

CMP ayrıca, çoğunda MAN 23 / 30 uygulamalarının kullanılacağı C1 uyumlu Ro-Ro projeleri üzerinde çalıştığını da açıkladı.

Çinli yetkililerin getirdikleri IMO düzenlemelerinin de üstünde olan kısıtlamalardan önce, ülkedeki denizcilik alanında kullanılan dizel motorların çoğu yerel üreticiler tarafından imâl ediliyordu.

GB15097 Yönetmeliği, tüm yerli orta hızlı dizel motorların egzoz emisyonlarının Çin C1 / C2 kurallarına uyumlu olmasını zorunlu kılıyor. Bu yeni mevzuat oldukça büyük bir pazar olan, yerel dökme yük gemileri, konteynerler (feeder), petrol tankerleri, yolcu Ro-Ro’ları ve devlet gemilerini etkiliyor.

Yurtiçi deniz yolu gemilerinin denetimi için getirilen yasal teknik kurallar, 1 Ağustos 2020’den itibaren Çin Deniz Güvenliği İdaresi (CMSA) tarafından resmi olarak uygulanmaya başlandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın