Çiçek Tersanesi eco-friendly gemiyi denize indirdi

MDN İstanbul

Deniz Endüstrisi A.Ş. Çiçek Tersanesi tarafından 2007 yılında dizayn edilip projelendirilmiş olan 25.000 dwt kapasiteli dökme yük gemisinin denize iniş töreni 22 Eylül 2012 tarihinde gerçekleştirildi.
Dünya genelinde mevcut dökme yük (10 bin dwt – 45 bin dwt aralığında) gemi filosunun 25 yaş üzerinde yüzde 55-60’lar oranında yaşlanması sonucu, sektörün söz konusu tonajlardaki ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak; yeni regülasyonlara artan yakıt fiyatlarının ve çevreye uyum kurallarının dikkate alınması sonucu uzun süre üzerinde çalışılarak ve özellikle yakıt tasarrufu sağlayan, PSPC boya kuralları, CSR gemi mukavemeti kuralları ile birlikte çift cidarlı inşaatı, otomatik ambar yıkama teşkilatı ve etkin ambar havalandırma teknolojilerine sahip olması sayesinde sağlıklı ürün taşıma özellikli ve geleceğin denizcilik kural ve taşıma şartlarına uygun bir ürün ortaya konulmuş bulunmaktadır.
Japonya, Kore ve Çin gibi gemi inşa sanayinde önde olan ülkelerdeki gemi inşaatları, petrolün bedelinin sudan ucuz sayılabileceği yılların projeleri üzerinden devam ettiği ve güncellenmediği dikkate alındığında; bu tür yenilikçi projelerin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bu yönüyle 2012 yılı denizcilikte yeni bir devrin başlangıcı ve yeni tip eco-friendly (yakıt tasarruflu-çevreye duyarlı) gemileriyle bir milat olarak anılacaktır.
2007 yılında Çiçek Tersanesi’nde yapılan bu dizayn ve projesi 2009 yılında bahsedilen dizayn konseptiyle Yılın Dökme Yük Gemisi (Bulk Ship of the Year) sıralamasında dünya ikincilik ödülünü almış ve dökme gıda ürünü taşımada 5 yıldızlı gemi sınıfına girmiştir. Buna ilave olarak 2010 yılında Çiçek Tersanesi’nde 32.000 ve 35.000 dwt’lik geleceğin gemisi “eco-friendly” seri bir proje daha geliştirilmiş ve 44.000 dwt’lik yine eco-friendly geminin projeleri de bitme aşamasına getirilmiştir.
Yunan Armatörler Birliği Başkanı Gratsos’a gemi inşa sanayinin yakıt tasarruflu proje konusunda otomotiv sektörünün attığı adımların neden bu kadar gerisinde kaldığı sorgulandığında “artık yakıta olması gerekenden daha fazla para ödemek istemeyen dünya armatörlerinin bu tarz yakıt tasarruflu projelerin geliştirmesi ve inşa etmesi kaçınılmazdır” şeklindeki ifadeleri sektörün önümüzdeki yıllardaki yönüne ışık tutmaktadır.

Yeni rota eco-friendly gemiler

Projesi tamamen Çiçek Tersanesi’nde yapılan, dünyadaki bu tonaj açıklığını kapatmak üzere 2007 yılında dizayn edilen projenin tamamlanması ve denize indirilmesi, eş değer kapasitelerde inşa edilen Uzakdoğu menşeili gemilerin yakıt tüketimi ile eco-friendly gemilerin yakıt tüketimiyle yarışabilecek gemilerin ülkemizde yapılabiliyor olması gelecek adına umut vericidir.
Kriz sonrası ortaya çıkan bu yeni taleplerin artması ile birlikte; Türk tersanelerinin kapasitelerine son derece uygun bu tonajlardaki eco-friendly gemilerin inşa siparişlerinin yakın zaman diliminde yoğun şekilde gündeme gelmesi, durgunluk yaşayan denizcilik sektörünü hareketlendirecektir.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın