Çevreci şirket Ørsted’e sendika protestosu

MDN MEDIA

Denizcilik sendikaları kendileriyle görüşmeyi reddeden yenilenebilir enerji şirketi Ørsted ABD’yi yazdıkları açık mektupla protesto etti

International Dockworkers Concil (IDC) Sendikası yayımladığı bültende, International Dockworkers Concil (IDC), International Longshoremen’s Association (ILA), International Transport Workers’ Federation (ITF), European Transport Workers’ Federation (ETF), International Transport Workers’ Federation (ITF) ve 3F Transport’un ortak kaleme aldığı mektuba yüz ülkeden 215’ten fazla sendika imza attığını söyledi. Sendikalar yazdıkları mektupta şirket CEO’su Mads Nipper’a, şirketin işçi sendikaları ve haklarına bağlı kalacağını söylemesine rağmen müzakere için masaya oturmayı reddetmesine gösterdikleri tepkiyi belirterek, mektubu 20 Eylül’de belirli Ørsted ofislerine teslim etti. Buna ek olarak, New London State Pier’da sendika işçileri protesto gösterisi düzenledi.

Ørsted, sendikaya sözünü tutmadı

Sendika, Ørsted ABD, sendikalardan bu tepkiyi liman işçilerine verilen sözleri yerine getirmek için müzakere masasına oturmayı redderek ve kendi iş ahlâkı kurallarına aykırı olsa da sendika karşıtı denizcilik şirketleriyle 20 yıllık anlaşma imzalayarak topladığını belirtti. Çevreci olması ve yeşil enerjiye katkı sağlamasıyla isim yapmış şirketin offshore rüzgâr projelerinin zamanında teslimi ve işletmesi için deniz ve liman işçileri hayati önem taşıdığını da ekledi.

ITF ve Liman İşçileri Bölüm Başkanı Paddy Crumlin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İklim adaleti ve çalışma adaleti el ele gitmeli”

ITF, esasen sendikaları çökertme anlamına gelen bu duruma karşı birlik halinde duruyor. Ørsted gibi şirketlerin bir yandan kendilerini yeşil olarak adlandırabileceklerine, diğer yandan da işçileri sömürmeye istekli olabileceklerine inanmıyoruz. İklim adaleti ve çalışma adaleti el ele gitmeli. Bugün Ørsted’in var olduğu her yerde protestolar planlıyoruz, dolayısıyla sendikaları çökertmenin hoş karşılanmadığını bizden yüksek sesle ve net bir şekilde duyacaksınız.

ILA Başkanı Harold Daggett ise şunlara değindi:

Ørsted, bunun sendikalar arasında bir yetki anlaşmazlığı olduğunu iddia edemez. ILA’nın Ørsted’e limanın yetki alanı konusunda bilgi vermesine rağmen, kendisi inşaat sendikalarıyla küstahça bir iş sözleşmesi imzaladı. Ørsted, rüzgar türbini operasyonlarında liman işçilerinin temel çalışma yetkisine saygı göstermeli ve bunu yapmaması halinde buna hoşgörü gösterilemez.

3F Transport Başkan Yardımcısı Karsten Kristensen, bu anlaşmazlığa Ørsted ABD’nin, Ørsted’in global iş ilişkilerine aykırı karar almasının neden olduğunu belirtirken, Danimarka da dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri bütün ülkelerde yükleme ve boşaltma işlerini, yükleme ve boşaltma işçilerinin yaptığını ve Øsrted ABD’nin hangi sendikalarla çalışacağını seçemeyeceğini ekledi. Kristensen, Şirket CEO’su Mads Nipper’ı da bu durumun düzelmesi için göreve çağırdı.

IDC Uluslararası Çalışma Koordinatörü Jordi Aragunde ise, IDC’nin ILA’yı liman işçilerinin yetki alanına yönelik bu saldırıya karşı savunmak için ITF ile dayanışma içinde olduğunu söylerken, işlerini sorgulayan ve liman işçilerinin geçim kaynaklarını yok etmeye çalışan her türlü şirketi yenmek için direneceklerini söyledi.

Bütün işçiler sendika güvencesinde

Sendika, bu hareketin sadece ABD’deki liman işçilerinin değil, dünyanın her yerindeki liman işçilerinin haklarını savunacağını bildirdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın