Brezilya’da üçüncü Lula dönemi

MDN İstanbul

President-elect Luiz Inacio Lula da Silva waves from an open car after departing from the Metropolitan Cathedral to Congress for his swearing-in ceremony, in Brasilia, Brazil, Sunday, Jan. 1, 2023. (AP Photo/Gustavo Moreno)

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, yemin ederek göreve başladı

Yolsuzluk suçlamasıyla 580 gün hapiste kalan Lula hapiste geçirdiği süreye rağmen yirmi yıl sonra yeniden lider oldu. 

2003-2010 arasında ülkeyi yöneten siyasetçi, Ekim ayında rakibi Jair Bolsonaro’yu yenerek seçilmişti.

Lula, yemin konuşmasında ‘korkunç bir harabe’ye benzettiği ülkede bırakılan atmosferi düzelteceği sözünü verdi. Ülkedeki eşitsizliğin arttığını belirten Lula, “Açlığın geri dönüşü, Brezilya halkına karşı işlenen en büyük suçtur. Ülkemizde gelir, cinsiyet, ırk, iş gücü piyasasında, siyasi temsilde, sağlıkta, eğitimde her türlü eşitsizlikle mücadele edeceğime söz veriyorum” dedi.

“Hepimiz Brezilyalıyız. Kimse ikinci sınıf insan muamelesi görmeyecek”

Lula ve Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin kentte üstü açık bir arabayla tur attı. İkili son günlerde Kabine’de yer alacak bakanlara ve devletin sahip olduğu şirketleri yönetecek destekçilerine karar vermek için çalışıyordu.

Ülkenin en bilinen iklim aktivistlerinden biri olan Marina Silva, iklim ve çevreden sorumlu bakanlığın başına tekrar getirildi.

O presidente Luiz Inácio Lula da Silva durante cerimônia de posse, no Palácio do Planalto.

Konuşmasında açlık ve yoksulluk sorunu yaşayan vatandaşlara değindiği kısımda hıçkırarak ağlayan Lula nefret söylemine son vermenin de zamanının geldiğini sözlerine ekleyerek “İki Brezilya yok, biz tek bir ülkeyiz. Tek bir kasaba. Hepimiz Brezilyalıyız. Kimse ikinci sınıf insan muamelesi görmeyecek” dedi.

“İklim kriziyle mücadelede lider ülke olacağız”

Çevrenin korunmasına dair önemli açıklamalar yapan Lula, “Dünya, Brezilya’nın iklim kriziyle mücadelede bir kez daha lider ve sosyal ve çevresel açıdan sorumlu bir ülke örneği olmasını bekliyor” dedi. Lula bu hedeflerin Brezilya’nın tarım endüstrisi pahasına gelmesi gerekmediğini de sözlerine ekledi.

Küresel iklim krizine karşı iklim uyumuna yardımcı olan ve karbon yutak alanı olan yağmur ormanlarının neredeyse üçte ikisi Brezilya sınırları içinde bulunuyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

  

Bunu Paylaşın