Boğaz’dan X-BOW’u yedekleyip geçti

MDN İstanbul

Sanmar Denizcilik’in aralık ayında Norveç’li firmaya teslim ettiği Sanmar Eskort 80-IV römorkörü (Stadt Valiant), 10 Ocak 2010’da Ukrayna’dan “Derinsu Müdahale Teknesi”nin kabuğunu yedekleyerek Norveç’e götürmek üzere İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaptı.
Son yıllarda artış gösteren denizaltında petrol ve gaz kuyusu araştırma ve operasyonları, daha önceden açılmış kuyuları geliştirme, kapasitesini artırmak için açıkdenizde yapılan operasyonlar derinsu müdahale tekneleri ile yapılıyor. Bu teknelerin ana havuz bölümünden denize indirilen özel araçlarla operasyon gerçekleştiriliyor. Daha hızlı ve daha ekonomik oluşu sebebiyle bu özel maksatlı tekneler son yıllarda oldukça ilgi görüyor.
Stadt Valiant römorkörünün yedeklediği bu teknenin de kabuk kısmı Ukrayna’da inşa edildi. Teknenin donanımı ve işletmesi ise Ulstein Grup’un Batı Norveç’deki tersanesinde gerçekleşecek.
Tekne yeni karakteristik bir özellik olan X-BOW şekline sahip. Bu şekil sayesinde daha efektif yakıt kullanımı, ön kısımda daha geniş yaşam alanı hacmi ve daha iyi hareket kabiliyetine sahip oluyor.

13. römorkör Almanya’ya
Sanmar Denizcilik Alman Hans Schramm & Sohn Schleppschiffahrt GMBH & Co. KG firmasına 13 Ocak 2010 tarihinde 45 ton çekme gücünde Ulupınar serisine ait Ulupınar VII römorkörünü teslim etti. Üstün manevra özelliklerine sahip römorkör aynı zamanda RINA klas tarafından sınırsız sefere uygun olarak sertifikalı. 24 m. boyundaki Ulupınar VII 2 adet 1650 bhp’lik Caterpillar 3512 B ana makina ve Rolls-Royce US155FP ASD tip pervane sistemine sahip. Yeni ismi “Corvin 3” olan Ulupınar VII, Sanmar Denizcilik’in 2009 yılında inşa edip yurt dışına ihraç ettiği 13. römorkör olma özelliğini taşıyor.

Bunu Paylaşın