Su krizine farkındalık için Yeni Zelanda’dan Fransa’ya pedal çevirdiler

MDN MEDIA

Su için Pedalla projesi kapsamında, su krizine karşı farkındalık oluşturmak için Yeni Zelanda’dan Fransa’ya bisiklet süren Fransız aktivistler, Türkiye’ye ulaştı

Cesar De Gouville, Hugo D’Audigier, Petronille Sartorio ve William Pradier, Kasım 2022’de Fransa merkezli NoWaterNoUs sivil toplum kuruluşunda başlattıkları Su İçin Pedalla (Cycle for Water) isimli Yeni Zelanda’nın Auckland kentinden başlayan bisiklet turunu kapsamında, İstanbul’a ulaştı.

Ekip, Şubat 2024’te Paris’e ulaşmayı planlıyor

Tur kapsamında Aralık 2023’te İstanbul’a ulaşan ekip, 20 ülkeyi dolaşarak Şubat 2024’te Paris, Normandiya’ya ulaşmayı planlıyor. Yolculukları boyunca çeşitli çalışmalarla su krizi konusunda 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyen ekip, projenin Türkiye ayağıyla ilgili AA muhabirine konuştu.

Turun fikir sahibi Cesar De Gouville, şu sözleri paylaştı:

“Önemli bir konu üzerine bir bağlılıkla bir araya gelmek istedik”

Biz hepimiz çocukluk arkadaşıyız ve önemli bir konu üzerine bir bağlılıkla bir araya gelmek istedik. Bu esnada küresel su krizine karşı farkındalık uyandırmak isteyen başka bir bisiklet projesine, bir konferansta denk gelmiştim. Bizim de aynı şeyi yapabileceğimizi ekiple paylaştım ve her şey böyle başladı.

Bilim insanlarıyla bir araya geldiler

Hugo D’Audigier ise, “Spor yönetimi alanındaki eğitimimi tamamladıktan sonra anlamlı bir amaç çerçevesinde bir şeyler yapmak istiyordum ve su kıtlığı bence en önemli meselelerden biriydi” dedi. Ana hedeflerinin suyla ilgili sorunlar hakkında farkındalığı artırmak ve konuyla ilgili sahada harekete geçmek olduğunu belirten D’Audigier, krizin küresel boyutlarını iyice anlamak için bilim insanlarıyla bir araya geldiklerini, sahada öğrendiklerini ise okul ziyaretleriyle genç nesile aktardıklarını ve çeşitli projeler yaptıklarını söyledi.

Kamboçya’daki okulda yaptıkları ‘su filtresi tahsis etme’ projesi unutulmaz bir deneyimdi

Doğayla yakından bir ilişkisi olduğunu söyleyen Petronille Sartorio, “Hikayemiz Yeni Zelanda’da başladı. Orası oldukça dağlık bir yer. Bu sebeple fiziksel olarak biraz zordu. Diğer ülkelerde bir sorun yaşamadık. Kamboçya, Tayland, Endonezya, Malezya ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülkede bulunduk. Özellikle Kamboçya’da bir okulda gerçekleştirdiğimiz ‘su filtresi tahsis etme’ projesi bizim için unutulmaz bir deneyim oldu” ifadelerini kullandı.

“Özelikle Güneydoğu Asya iklim değişikliğinden çok fazla etkileniyor “

Son olarak William Pradier, “Dünyanın başka yerlerinin çok fazla kalabalık olduğunun anlaşılması oldukça önemli. Özelikle Güneydoğu Asya iklim değişikliğinden çok fazla etkileniyor ve topraklar, mahsul yetiştiriciliği için kötü durumda. Sıcaklık seviyesi giderek artıyor ve bu da insanları o bölgelerden ayrılmaya zorluyor. Hindistan ve Bangladeş başta olmak üzere Güneydoğu Asya’da milyonlarca insanın şimdiden göç etmeye başladığını biliyoruz. Belki Avrupa ve Türkiye’nin küresel ısınma sonucu böyle bir sorunu yok ama dünyanın başka yerlerinde bu bir problem” dedi.

Bu tur bittikten sonra Fransız aktivistlerin amacı, benzer projeleri daha büyük bir ekiple, başta Afrika olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde hayata geçirmek.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın