Birinci Dünya Savaşı’nda U-Boat tarafından batırılan buharlı geminin enkazı bulundu

MDN İstanbul

İngiltere’de bulunan Bangor Üniversitesi bilim insanları, geçmiş sonar verilerini ve tarihi kayıtları kullanarak, 1915 yılında İrlanda Denizi’nde bir U-bot (denizaltı) tarafından batırılan buharlı geminin enkazını buldular

SS Hartdale adlı ticari buharlı gemi ilk olarak 1910 yılında SS Benbrook adıyla yola çıkmıştı. Hartdale, Mart 1915’te İskoçya’dan Mısır’a gitmek üzere kömür yüküyle yola çıkmıştı. Ancak, denizaltı U-27’nin mürettebatı tarafından fark edildikten sonra Alman denizaltısı gemiyi bir torpido ile batırdı. Gemi battıktan hemen sonra iki mürettebat öldü.

Bangor Üniversitesi ekibi Hartdale’i bulmak için hayatta kalanların ifadeleri, U-27 mürettebatının kayıtları ve sonar araştırma verileri de dahil olmak üzere birçok bilgiyi bir araya getirdi. Elde edilen veriler ışığında Kuzey İrlanda kıyılarının yaklaşık 19 km açığında, suyun yaklaşık 80 metre derinliğinde enkaza ulaşıldı.

Geminin bulunması için çalışan ekibin baş araştırmacısı Dr. Michael Roberts, “SS Hartdale, Birleşik Krallık sularında kaybolduğu bilinen ancak kayıp olarak listelenen ya da yüksek kaliteli veri eksikliği nedeniyle yanlış tanımlanan binlerce ticari gemiden sadece bir tanesidir. Büyük ölçüde göz ardı edilen bu sorunu giderebilecek imkân ve teknolojiye artık kesinlikle sahibiz” dedi.

Maritime Executive

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın