Binali Yıldırım: “Denizcilikte birleşme şart”

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) olağan genel kurul toplantısı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla 21 Haziran 2012 tarihinde  düzenlendi. Toplantıya Denizcilik Bakanlığı Müsteşarları ve Bakan Müşavirlerinin yanı sıra DTO üyelerinin ve meslek komitelerinden de büyük bir katılım olması dikkat çekti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanı sıra Denizcilik Bakanlığı’nda görev yapan eski ve yeni müsteşarların birlikte katılım gösterdiği toplantıya, DTO Başkanı Metin Kalkavan ve yönetim kurulu ile birlikte DTO meclis üyeleri ve meslek komiteleri temsilcileri de büyük ilgi gösterdi. Toplantıda tüm katılımcılar Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde ilk kez Denizcilik Bakanlığı’nın kurulmasından kaynaklanan mutluluğu dile getirirken bu konuda çaba gösteren herkese teşekkür edildi.
Denizcilik Bakanlığı’nda görev yapan eski ve yeni bürokratların bir arada toplantıya katılması büyük bir memnuniyetle karşılanırken, bunun denizcilik dünyasına da örnek olması gerektiği Bakan Yıldırım ve diğer konuşmacılar tarafından da önemle dile getirildi.

Denizcilik Bakanlığından beklenti büyük
Genel Kurul toplantısında DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’ın konuşmasının ardından DTO meclis üyeleri ve meslek komiteleri temsilcileri sırayla söz alarak varolan sıkıntılarını ve beklentilerini dile getirdiler.
DTO YK Başkanı Kalkavan, 2008 yılı sonrasında başlayan ve etkisini artırarak devam eden global krizin denizcilik sektörünü büyük bir sıkıntıya soktuğunu vurgularken krizin bir müddet daha devam etmesini beklediğini belirtti. Kalkavan’ın ardından söz alan meslek komitesi temsilcileri, Bakan Yıldırım’a kendi sektörleri ile ilgili sorunlarını anlattılar.

“Sektörde büyüme için birleşme şart”

Tüm konuşmalar tamamlandıktan sonra söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım öncelikle Türkiye’de 2002 yılından bu yana yaşanan gelişmeleri anlattığı konuşmasında, Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda büyümeye devam ettiğini ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’yi ve denizcilik sektörünü daha güzel günlerin beklediğini söyledi.
Son on yılda denizcilik sektöründe yaşanan büyümenin gelecek yıllarda da devam edeceğini söyleyen Yıldırım, yaşanmakta olan krizi, yeni hazırlanan Türk Ticaret Kanunu’nu, planlanan yeni yatımları ve meslek temsilcilerinin yaşadığı sorunlar konusundaki çözümleri değerlendirdiği konuşmasına şöyle devam etti: “2008 krizi öncesinde Türk armatörler 100 lira kazanıp 1000 lira yatırım yapıyordu. Artık 100 lira kazanıp 95 lira yatırım yapmayı 5 lirayı da kenara koymayı öğrenecekler. Doğru olan bu.”
Sektörde yaşanan daralmanın atlatılması ve büyüme için Bakan Yıldırım, “Tersaneler ve gemi inşacılar birleşmeli” diyerek, sektörün krizden çıkıp büyümesi için çok parçalı olmaktan vazgeçerek birleşip güçlenmesini beklediğinin özellikle altını çizdi. Türkiye’nin gemi inşa konusunda iyi bir yerde olduğunu ama önümüzdeki dönemde daha da iyi yerlere gelmesini mümkün olduğunca destekleyeceklerini vurguladı.
Türkiye’nin son 10 yılda cari açığı azalmasına rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini söyleyen Yıldırım, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları’nın Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin olumlu fakat geç kalınmış bir karar olduğunu ve not artırmanın derecesini ise yetersiz bulduğunu dile getirdi.
Deniz Ticaret Odası toplantısının yapıldığı sırada devam eden Paris’teki OECD toplantısına da değinen Bakan Yıldırım, toplantının iki gündem maddesi olduğunu, ana birinci gündem maddesinin Çin’in piyasaları bozan aşırı düşük teklif vermesi, ikincisinin ise çevreye daha az zararlı eko tipi gemiler olduğunu belirtti. Yıldırım Çin konusunda uluslararası toplumun atması gereken adımlar olduğunun altını çizdi. Eko tipi gemiler konusunda ise şu an acil bir durum olmamasına rağmen bu konunun sürekli gündemde tutulmasının suni ve maksatlı olduğunu söyledi.

“Yeşil Reçete’ye ihtiyaç yok”
DTO Başkanı Metin Kalkavan sektörün uzun süredir kriz içinde olduğunu belirterek Bakan Yıldırım’a “Bize yeşil reçete lazım, onu da yalnız siz yazabilirsiniz Bakanım” diye seslendi. Bakan Yıldırım bu çağrıya “Yeşil reçete bizim hiçbir zaman başvuracağımız bir şey değil. Tedbirlerimizi alırız, o ayrı konu ama, yeşil reçete dönüşü olmayan hastalık anlamına gelir. Bizim kronik hastalığımız yok. Bazı şeylerin de üstesinden geliriz. Bu toplantıda bazı ipuçları aldım, bunlar üzerinden çalışacağız” diyerek yanıt verdi.
1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan TTK’nın denizcilik sektörü için getirdiği yenilikleri dile getirmesinin ardından, yapılacak yeni yatırımlar ile 2023 yılında 50 bin yat kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekleyen Bakan Yıldırım “Türkiye’nin ortalama her yıl yüzde 7 civarında büyümesi lazım. Bu ne demektir? Daha fazla yatırım, daha fazla ticaret. Biz ‘krizin ilacı yatırımdır’ dedik ve Türkiye başta altyapı yatırımları olmak üzere yatırımları kısmadı, artırdı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yüksek altyapı yatırımlarını krizin en etkin olduğu 2009’da yaptık” dedi.
Denizcilik Bakanlığında yapılan yeni atamaları ve göreve yeni gelen bakanlık müsteşar ve müşavirlerini denizcilik sektörü temsilcilerine tek tek tanıtan Bakan Yıldırım, yeni dönemde denizcilik sektörünün tüm beklentilerini karşılayacak etkili bir ekip kurduklarının altını çizdi.
Gisbir Başkanı Murat Kıran’ın sac ticareti konusunda Erdemir ile ortak çalışma talebi konusunda ise ivedilikle atılacak adımlar olabileceğini belirten Bakan Yıldırım, Erdemir ve gemi inşa sanayi temsilcilerini bir araya getirmekten ve ortak çalışma yürütmelerinden memnuniyet duyacağını vurguladı.

Sektör temsilcilerinin talepleri karşılanacak

Bakan Yıldırım, toplantıda söz alan denizcilik sektörü ve meslek komiteleri temsilcilerinin yönelttiği tüm soruları içtenlikle tek tek cevaplandırdığı konuşmasına Karadeniz Ereğli Bölgesi’nde tersane kapanmaları ve sıkıntılar konusuna özel olarak eğileceklerini vurgulayarak devam etti: Balıkçılık sektörünün yeni marina ve barınak yerleri konusundaki isteklerini değerlendirdiklerini, balıkçılar için yeni barınak yerlerinin inşaatının sürdüğünü ve kısa sürede tamamlanmasını beklediğini dile getirdi.
Deniz Kirliliği konusunda Tekirdağ’da bir merkez kurulduğunu anlatan Bakan Yıldırım bu merkezin de yakın zamanda tamamlanacağını müjdeledi. Çevre Bakanlığı ile Mavi Kart uygulaması ve atık toplama merkezi konularında ortak çalışmalar yürütülebileceğini belirtti.
Tersanelerin Ecr-i Misil konusunu da değerlendirdiklerini ve Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüterek tersane kiralarının tersanenin yıllık cirosunun binde biri oranına sabitleneceğini belirtti. Tersanelerin bu kanun yürürlüğe girdikten sonra eski sözleşmelerinin iptal edilerek işletmelerle yeni sözleşmeler imzalanacağını, böylece sektörün bu önemli sıkıntısının da ortadan kalkacağını söyledi.
Bakan Yıldırım, denizcilik sektörünün yürürlüğe giren yeni yatırım teşvik tebliği ile birlikte 5. Bölge teşviklerinden yararlanacağını ayrıca yeni tersane ve liman projelerinin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini dile getirdi.
Amatör denizciler için rampa uygulaması isteklerini de haklı bulduğunu belirten Bakan Yıldırım, günü birlik denize açılmalar hususunda belediyelerle ortak çalışma yürütüp bu uygulamayı yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Amatör denizcilerin römork toplama rampası isteklerini karşılamak için seslerini duyurmalarının önemli olduğunu belirtti.
Kocaeli Limanı’nı markalaştırıp uluslararası piyasada daha da tanınır hale gelmesi konusundaki isteklere de olumlu yaklaşan Bakan Yıldırım bu konuda çalışmalar yapılabileceğini sözlerine ekledi. Bakan Yıldırım konuşmasında ayrıca, Yakıt İkmalcileri Derneği ve Sualtı Adamları Derneğinin yer ve barınak isteklerinin de makul bir zaman da karşılamaya çalışacaklarına yer verdi.
Limanların hepsinin ayrı yönetmeliği olmasını yanlış bulduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, yapacakları çalışma ile bütün limanları tek bir yönetmelik altına alacaklarını belirtti. Ayrıca Türk Loydu’nu da desteklediklerini belirterek, klas kuruluşlarının IACS üyeliği konusunda kısa zamanda gereken adımların atılmasına Bakanlık olarak yardımcı olacaklarını söyledi.
Denizcilik sektörünün ve meslek komitelerinin sıkıntılarını çözmek için önümüzdeki dönemde de ellerinden geleni yapacaklarını belirten Yıldırım, sektöründe kendi içinde çözümler bulmasını ve  bazı konularda kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini söyleyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın