Biden: Barışa engel olan yalnızca Rusya’dır

MDN İstanbul

ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda liderlere hitap etti. Barışa karşı tek engelin Rusya olduğunu ifade eden Biden, “Rusya’nın komşusu olan Ukrayna’ya işgali hemen sona ermelidir” dedi.

ABD Başkanı Biden, 78’inci BM Genel Kurulu’nda konuştu.

Biden’ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

ABD cesur Ukrayna halkına destek olmaya devam edecek

ABD, Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir. Barışa engel olan yalnızca Rusya’dır. Rusya dünyanın yorgun düşeceğini ve yalanlarına inanacağımızı düşünüyor.

Eğer Ukrayna’nın parçalanmasına razı olursak, kendimizi nasıl bir daha güvende hissedebiliriz? ABD cesur Ukrayna halkına destek olmaya devam edecektir.

Bir kırılma noktasındayız. Kendimize ve birbirimize verdiğimiz sözleri tutup tutmadığımıza göre gelecekte yargılanacağız. Doğru olanı yapmaya cesaret edebilecek miyiz? Önümüzde yol uzun ve zor. Bunu birlikte yapmamız gerekiyor. Tarihin zincirini hep birlikte kıralım. Bunu yapacak gücümüz var.”

ABD, daha zengin bir dünya istiyor

ABD daha güvenli, daha zengin, daha eşit bir dünya istiyor. Tüm insanlar için, biliyoruz ki geleceğimiz sizinle iç içe durumda. Geleceklerimiz sizin geleceğinizle iç içe, böylece ulusumuz bugünün zorlukları ile tek başına karşı karşıya değil, nesiller, bizden önceki nesiller BM’yi ortaya koydu. Uluslararası finans ilişkileri bir çok gölge oluşturdu kendi zamanlarındaki zorlukla başa çıktı.

Afrika Birliği’nin G20’ye katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda reform çağrımızı yeniliyoruz. BMGK’da çıkan anlaşmazlıkları çözmeye çalışacağız.Biz barış için liderlik rolüne soyunan ülkeleri desteklemeye devam edeceğiz. Özellikle Haiti’deki çalışmalarda Kenya Devlet Başkanı önemli bir rol oynadı.

Dünya Bankası’nın finansını güçlendirmek için gelişmekte olan ülkeler için şeffaf araçlar ortaya koymalıyız.

Böylece günümüzün yeni sınamalarıyla temiz enerji geçişi sağlanabilir ve sürdürebilir kalkınma güçlendirilebilir.

BU ay düzenlenen G20 zirvesi çok önemliydi. Afrika Birliği’nin G20’ye katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. 

Çin ile çatışma değil, sorumlu rekabet istiyoruz

Bununla birlikte yapay zekâ gibi teknolojilerin gelişmesini desteklemekle birlikte bizi kontrol altına almasını önlememiz gerekiyor. Bunu başarmamız için hep birlikte çalışmamız gerekiyor.

Mülteciler konusunda küresel anlamda 21 ülke bir arada hareket ediyoruz.

Çin ile çatışma değil, sorumlu rekabet istiyoruz.

ABD olarak iklim konusundaki yatırımlarımızı 4 katına çıkaracağız. Hem kamuda hem özel kuruluşlar açısından daha fazla yatırıma ihtiyacımız var.

Özellikle Pasifik’teki ada ülkeleri iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız durumda. Küresel sera gazı emisyonlarını 2030’da kadar azaltacağız. Bunlar oldukça hayati önlemler. Pandemi ve çatışmalar nedeniyle iklim hedeflerimizin gerisine düştük. Ancak bunlar toparlanıyor. ABD, iklim değişikliğinin küresel etkileri için 100 milyar dolar kaynak ayırdı. Ancak sadece ABD’nin çabaları yeterli değil.

Bunu Paylaşın