“Bedel ödemek ağrımıza gidiyor”

MDN İstanbul

Atlantik Denizcilik 13 senede 13 gemi inşa ettirirken iki bakanın katılımıyla gerçekleşen tören bir anda hükümet ve sektör zirvesine dönüştü

Atlantik Denizcilik A.Ş. Selah Tersanesi’ne inşa ettirdiği 12700 dwt’lik Atlantik Glory isimli kimyasal tankeri 26 Ocak 2010’da törenle suya indirdi. Tören, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Atlantik Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Selah Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, bürokratlar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ahmet Ağaoğlu
Bayraklar ayıbımız

Armatörlük nesilden nesile geçen bir meslektir, herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Bu işi bilmeyen yatırımcılar ve bunlara bilinçsiz kredi veren bankaların, piyasa en ufak bir krize girdiği zaman sektörün gerçek sahiplerine sırtlarını dönmelerinin bedelini ödemekten artık bıktık. Ben 1974 senesinde Yüksek Denizcilik Okulu’na girdiğimde piyasada Kalkavanlar, Kaptanoğulları, Cerrahoğulları vardı, bugün yine bu insanları görüyoruz. Bugün kriz içerisindeki bu mesleğin gerçek sahiplerine sırtlarını dönen bankaların ve bunlara neden olanların bedellerini ödemek artık ağırımıza gidiyor. Bir diğer sıkıntım ise bir Türk armatör olarak gemimin kıçına ülkemin bayrağını çekmek isterim. Yaşamış olduğumuz sıkıntılardan, ben bu gemileri Malta bayrağı ile, Liberya bayrağı ile, Panama bayrağı ile denize indirmek istemiyorum. Ama Türk bayrağı ile de kredi kuruluşlarının önüne gittiğimiz zaman, malumunuz olan sıkıntılardan dolayı kredi alamıyoruz. Bu gemi benim gururum. 13 sene önce Tuzla’ya gelip, sene başına bir gemi yaptırdığım bu tersanede ilk defa peşine gemi koymadan bir gemiyi denize indiriyorum. Ama bugün yaşamış olduğumuz sıkıntılar, olumsuz şartlar maalesef bizim bir gemiyi daha kızağa koymamızı engelliyor. Ama denizcilik mahrumiyet, meşakkat mesleğidir. Biz denizdeyken de, karadayken de bunun mahrumiyetini, meşakkatini çok çektik, bu günlerin de kolay kolay olmasa bile zorlanarak üstesinden geleceğimize inanıyoruz.

Erkan Selah
Beceriksizlik değil

Tuzla son zamanlarda bu törenlere hasret kaldı. 1984’ten bu yana faaliyetlerine durmaksızın devam eden Selah Tersanesi, 26 senede 62 adet geminin inşasını gerçekleştirerek bu süreç içinde bir milyar dolara yakın bir ekonomik katkı sağlamıştır. Tuzla’da toplam 44 tersane olduğu dikkate alınırsa ekonomik katkı değerini lütfen siz hesaplayın. Şirketimiz İstanbul’un büyük ekonomik değerler yaratma yarışında sürekli yer almakta ve yukarılara çıkmakta idi. Ancak tüm dünya örneklerinde de olduğu gibi, gemi inşa sanayi devlet desteği ve teşviki gören bir sektördür. Yeni projeleri almakta çok  zorlanıyoruz. Bunun sebebi benim beceriksizliğim veya şirketimizin basiretsizliği değildir.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan
Hibe istemedik

Biz hiçbir zaman sektöre kümüle bir rakam istemedik. Üretim bazlı ve firma bazlı, tamamiyle teminatları olan gemiye, tersaneye sadece zaman kazandırmayı konuştuk. Hibeyi de konuşmadık. Ama zaman kazandırmada bir problemimiz var: Bu geminin değeri ne? Teminatlandırmada, bu konuda problemimiz var. Yoksa biz sektöre 500 verin, 700 verin demeyiz, demiyoruz. Sadece “Bu sektör bu kadarla devam edebilir” diyerek rakam söyledik. Buradaki en gelişmiş tersaneyi alın, ayda bir milyon zarar yazarsınız. Bu dünyadan bize yansıyan bir problem. Hükümetlerimiz inanılmaz destek verdiler ama yetmiyor. Daha iyisini yapmak zorundayız. Aksi takdirde bugün firmaların sorunu olmayan olay yarın sektörün bütünü için yıkıcı hale gelecek.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Bu uncular nereden geldi?

Dünya ticaretini denizciler taşıdığına göre, denizcilerin bundan etkilenmemesi söz konusu olamaz. Ticaret bir etkileniyorsa taşımacılık dört kat etkileniyor. Dolayısıyla sorunun nedenini ve kaynağını biliyoruz. Ama bütün bunları bilmemiz bizim sektörümüze, sorunlarımıza, denizciliğimize ilgisiz, kayıtsız kalmamız anlamına gelmiyor. Bugüne kadar böyle olmadı, bundan sonra da böyle olmayacak. Selah Tersanesi 64. gemisini indiriyor. Sektöre girdiklerinde “bu uncular nereden geldi, birden bire peydah oldu” demiştik, ama yıllar geçti ve gördük ki bu sektöre geçici değil kalıcı olarak gelmişler. Denizcilik ailesine böyle katılmışlar. Bu törenleri daha sık yapacağımız günleri de göreceğiz.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Sektöre duyarlıyız

Sektörün ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve sorunlarına karşı da duyarlıyız. Bizim hükümetimiz geçmişte gerekli destekleri verdi. Sadece yakıttan alınan ÖTV’nin sıfırlanması ile bu sektöre, sadece bu faktör yoluyla bir buçuk milyar lira net destek verdik. Bundan sonra da destek vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin dünya ile entegrasyonunu sağlamada çok önemli bir sektör ve çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bitirilmesi gereken işler için finansman gerekiyor. Dünya ekonomisi tekrar toparlanacak. Zaten 2010 yılında 2009 yılına nazaran dünya ekonomisinde biraz da olsa toparlanma yaşanacak.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın