Bayraktar TB2 SİHA’lar Maldivler’de göreve başladı

MDN İstanbul

Maldivler, Bayraktar TB2 SİHA’ları deniz çevresini gözlemlemek için kullanıyor

Maldivler hükûmeti, ada ülkesinin deniz çevresini denetlemekle görevli yeni Hava Kuvvetleri’ni kurarken, Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını (İHA) hizmete soktu. Başkan Mohamed Muizzu’nun ofisine göre 15 Mart’ta Noonu Atolü’ndeki Maafaru Uluslararası Havalimanı’nda 3 adet İHA’nın teslimatı gerçekleştirildi. Aynı akşam İHA’lardan biri, üsten ilk devriyeyi gerçekleştirdi.

Maldivler Ulusal Savunma Gücü (MNDF), kaç adet TB2 satın alındığına ilişkin açıklama yapmadı ancak Türk medyasına göre bu rakam 6 olabilir. Türkiye, Bayraktar TB2’leri 3 Mart’ta 37 milyon dolar değerindeki anlaşma ile Maldivler’e tedarik etmişti. Buna ek olarak ilk Maldivli İHA operatörleri, Ocak ayında Türkiye’de eğitime başlamıştı. İkinci partinin de yakında ülkesine dönmesi bekleniyor.

Maldivler Savunma Bakanı Ghassan Maumoon ise Bayraktar TB2’nin taarruz görevi potansiyeline değinerek, “Dünya çapında gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan gelişmiş bir teknoloji platformudur. Aynı zamanda gözetleme ve arama kurtarmaya odaklanırken, ülkenin egemenliğini savunmak için savunma manevraları yapabilen, ateş gücüne sahip bir silâhtır” ifadelerini kullandı.

Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Abdul Raheem Abdul Latheef, Hava Kuvvetleri’nin kurulmasının “tarihi bir gün” olduğunu söyledi ve bu gücün ülkeyi savunmanın yanı sıra zor durumdaki balıkçılara ve deniz gemilerine yardım etmede öngörülen rolünün altını çizdi.

Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu ise Türk hükûmetinin anlaşmadaki önemli rolünü kabul etti. Eylül 2023’te seçilmesinin ardından Muizzu’nun ilk resmî ziyareti geçtiğimiz kasım ayında Türkiye’ye olmuş ve burada birçok savunma firmasını gezmişti. Muizzu, Türkiye’nin MNDF’ye belirtilmeyen diğer askerî teçhizatı da ücretsiz sağladığını kaydetti.

Defence Turk

ETİKETLER: , , , , ,
Bunu Paylaşın