19 Mayıs’ta herkes Bandırma Vapuru’nu gezebilecek

MDN İstanbul

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Sabancı Vakfı'nın işbirliği ile hayata geçirilen "Bandırma Vapuru Sanal Müzesi", Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışının 102'nci yılında internet sitesinde ziyarete açılacak.
Mustafa Kemal Atatürk’ü ve 18 silah arkadaşını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun birebir replikası artık sanal olarak da gezilebilecek. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Sabancı Vakfı’nın işbirliği ile hayata geçirilen “Bandırma Vapuru Sanal Müzesi”, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışının 102’nci yılında internet sitesinde ziyarete açılacak.

Müze olarak 18 Mayıs 2003 yılında hizmete giren ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Bandırma Vapuru, Sabancı Vakfı tarafından sanal ortama taşındı. Bandırma Vapuru Müzesi “www.samsun.bel.tr” adresi ve “www.sabancivakfi.org” adreslerinden 19 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’dan itibaren sanal olarak ziyaret edilebilecek.

Bandırma Gemi-Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde, Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti bulunuyor. Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı ise müzenin en önemli tarihi belgelerinden birini oluşturuyor. Görev talimatnamesi, İngiliz Vizesi, Karargâh Heyetini içeren belgeler üzerinden tarihsel bir yolculuğun gerçekleştirildiği müzede ayrıca Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a vardığını bildiren telgrafı ve Havza, Amasya, Erzurum yolculuklarına dair önemli vesikalar sergileniyor.

Sergi salonunda ayrıca Atatürk’e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabanca, Dolmabahçe Sarayı’nda ve Savarona Yatı’nda giymiş olduğu kıyafetlerin replikalarının yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının Samsun basınına yansımaları, Samsun’da gerçekleştirilen yas törenleri, Atatürk’ün vefat raporu, vasiyetnamesi ve vasiyetnamenin noter onayının Cumhuriyet arşivinden alınan suretleri de sergileniyor. Müzede, Ulu Önderin yaşamı boyunca kaleme aldığı 14 kitaptan örnekleri de bulunuyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bandırma Vapuru Sanal Müzeyi” tüm dünyayla buluşturmaktan onur duyduklarını bildirdi.

Demir, Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı ile tarihi değiştiren olayların başladığını hatırlatarak, “Bandırma Vapuru bundan 102 yıl önce İstanbul’dan Samsun’a getirdiği misafirleri ile bir ülkenin tarihini değiştirmiştir. Bu anlamda önemi büyüktür. Bu proje dolayısı ile Güneşin Doğduğu Şehri sanal ortam kanalıyla tüm dünyayla buluşturmaktan onur duyuyoruz,” açıklamasında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın