Bandırma Vapuru Kaptanı İsmail Hakkı Durusu kabri başında anıldı

MDN İstanbul

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 103’üncü yılında Mustafa Kemal Paşa’yı İstanbul’dan Karadeniz kıyısı boyunca fırtınalı havada seyir ederek Samsun’a götüren Bandırma Vapuru Kaptanı İsmail Hakkı Durusu kabri başında anıldı.

Deniz Trafik Operatörleri Derneği, andırma Vapuru Kaptanı İsmail Hakkı Durusu’yu kabrinin bulunduğu Feriköy’de andı.

Bandırma Vapuru Kaptanı İsmail Hakkı Durusu
İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi

Deniz Trafik Operatörleri Derneği Yönetim Kurulu tarafından paylaşılan ziyaret hakkında, “Bandırma, 19 Mayıs 1919’da fırtınalı bir havada Samsun Limanı’na demir attı. Bandırma Vapuru Kaptanı İsmail Hakkı Durusu’yu kabrinin bulunduğu Feriköy’de saygıyla andık. (Kaptan Durusu, 1891 – Leyli Ticari Bahriye Mektebi)Bu ülke hepimizin ama esas siz gençlerin. Mücadeleden yılmak yok tamam mı? 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun,” ifadeleri kullanıldı.

İsmail Hakkı Durusu

İsmail Hakkı Durusu

1871 yılında Kayseri’nin Zincidere beldesinde doğdu. Babası da kendisi gibi kaptan olan Hacı Ahmet Efendi’dir. 1891 yılında Leyli Ticari Bahriye Mektebi’ni bitirdi. 24 Mart 1892 yılında stajyer kaptan olarak Kayseri vapuruna atandı.

Bahri Cedit (1892), Ali Saib Paşa (1893) ve Dolmabahçe (1892) gemilerinde üçüncü kaptanlık yaptı.

Şeref (1897), Medine (1897), Mekke (1899), Selanik (1900), Kaplan (1900), Sakarya (1901), Bahri Cedir (1905), Sakarya (1907) ve Kaplan (1907) gemilerinde ikinci kaptanlık görevini yürüttü.

1 Nisan 1915 tarihinde kaptanlığına atandığı Doğan Vapuru fırtınada Marmara Denizi’nde battı. Osmanlı Seyr-i Sefain İdaresi tarafından açığa alındı soruşturma sonunda ihmali olmadığı anlaşıldığından görevine döndü. Ankara gemisi ikinci kaptanlığını yaptı.

1 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma Vapuru’nun Kaptanı oldu.

15 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa İsmail Hakkı Kaptan’ı çağırttı. Samsun’a Bandırma Vapuru ile yapılacak seyahatin ayrıntılarını anlattı. 16 Mayıs 1919 tarihinde Sirkeci’de Bandırma Vapuru işgalci İngiliz Yüksek Komiserliği askerleri tarafından arandı ve sefer izni verildi. 9’uncu Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa öğleüzeri Kız Kulesi açıklarında vapura bindi. Beraberinde yirmi civarında subay, asker ve sivil memur bulunmaktaydı. İngiliz zırhlısı Bandırma Vapurunun peşine düştü. Karadeniz’de fırtınalı havada yola devam etme kararı alındı. İsmail Hakkı Kaptan fırtınalı havada İngiliz zırhlısının takibinden kurtuldu. Mustafa Kemal Paşa ve maiyetini, 17 Mayıs’ta İnebolu’ya, 18 Mayıs’ta Sinop’a uğrayarak kıyı şeridini takiben 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a getirdi.

İsmail Hakkı Kaptan, soyadı kanunu çıktığında Durusu soyadını aldı. 10 Ağustos 1922 tarihinde emekli oldu.

19 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Denizcilik İşletmeleri Karşıyaka vapuruna İsmail Hakkı Durusu adını verdi.

Vikipeki

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın