Bakan Fidan, Sofya’da Karadeniz’le ilgili açıklamalarda bulundu

MDN MEDIA

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile yaptıkları ortak basın toplantısında Karadeniz’le ilgili önemli açıklamalarda bulundu

İki bakanın görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Fidan, “Montrö Sözleşmesi’nin uygulayıcısı olarak Karadeniz’de sükûnetin muhafazası ve bunu tehlikeye sokacak girişimlerin engellenmesi temel önceliklerimiz arasındadır” dedi.

‘Bizler Montrö Sözleşmesi’ni harfiyen uygulamayı sürdüreceğiz’

Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında kurulan Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’ndan duydukları memnuniyeti dile getiren Fidan, bunun bölgesel güvenlik işbirliğine de örnek bir vaka olarak gösterildiğini söyledi. Sözlerine, kıyıdaş ülkeler olarak bunu hem bölgesel sahiplenme ilkesine hem de müttefiklik ruhuna uygun bir adım olarak gördüklerini söyleyerek devam eden Fidan, “Bizler Montrö Sözleşmesi’ni harfiyen uygulamayı sürdüreceğiz. Bu konunun tartışılmasını bırakın, akıldan geçirilmesi bile söz konusu olamaz” şeklinde konuştu.

Bölgede Bulgaristan’ın güvenlik ve istikrara öncelik veren sağduyulu politikalarına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Fidan, “Bu anlayışla bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi her açıdan ele alma imkânımız oldu. İşbirliğimizi yeni alanlara taşımak konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Ulaştırma bağlantıları Ro-Ro ile çeşitlendirilecek

“Özellikle yaz aylarında yaşanan yoğunluğun azaltılması için yine beraber çalışıyoruz” diyen Fidan, Bulgaristan’la stratejik öneme sahip ulaştırma bağlantılarının demiryolu ve Ro-Ro gibi araçlarla çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesi için ayrıca çalışmalara başlandığına değindi.

Bakan Gabriel ile bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını paylaşan Fidan, özellikle Ukrayna’daki savaşın giderek artan olumsuz etkileri karşısında alınabilecek önlemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı.

Türkiye ve Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan iki NATO müttefiki olduğuna da değinen Fidan şunları söyledi:

‘Ukrayna’daki savaşın Karadeniz’de bir tırmanmaya yol açmamasına büyük önem atfediyoruz’

Karadeniz’in güvenliği ve istikrarı ülkelerimiz için hayati önem taşımakta. Bu çerçevede, Ukrayna’daki savaşın Karadeniz’de bir tırmanmaya yol açmamasına büyük önem atfediyoruz. Ticari seyrüsefer serbestliğinin yeniden test edilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili taraflarla beraber çalışmayı sürdürüyoruz.

AA

Bunu Paylaşın