‘Azerbaycan denizcilik sektörü için yeni bir dönem’

MDN İstanbul

Azerbaycan Nakliye Şirketi “Azerbaijan Caspian Shipping” CJSC (ASCO) faaliyet alanını genişletmek için Hazar Denizi dışındaki su havzalarında kargo taşımacılığı potansiyelini artırmayı hedefleyen önemli bir proje daha hayata geçirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatlarıyla hayata geçirilen proje için Azerbaijan Caspian Shipping CJSC Başkanı Rauf Valiyev, “Azerbaycan denizcilik sektörü için yeni bir dönem başlıyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı Azer Tac’ın haberine göre proje kapsamında SOCAR ve ASCO Denetleme Kurulu işbirliğiyle “SA Maritime AFEZCO” kuruldu ve Alat Serbest Ekonomik Bölgesi’nde tescil edildi.



Pazar araştırmasının ardından paydaşlar ilk olarak her biri yaklaşık 115.000 ton detveyt (brüt taşıma kapasitesi) olan üç adet “Aframax” tipi tankerin satın alınması için gerekli prosedürleri yerine getirdi. Bu tankerlerden ikisi üçüncü şahıslara, bir tanker ise SOCAR’a ait.

“Aframax” tipi tankerler, ASCO’nun Alat Serbest Ekonomik Bölgesi’nde kayıtlı yüzde yüz iştiraki olan “ASCO Ship Management AFEZCO” tarafından işletilecek ve yönetilecek. Şirket, böylelikle yönetimindeki gemi sayısını artırmayı, üçüncü şahıslara ait diğer gemilere işletmecilik hizmeti vermeyi ve önde gelen uluslararası gereklilikleri karşılayan hizmetleri gerçekleştirerek faaliyetlerini genişletmeyi amaçlıyor.

Azerbaycan tarihinin işletilen en büyük gemisi olacak

Şimdiye kadar Azerbaycan’ın denizcilik tarihinde işletilen en büyük gemi 13.000 ton ölü ağırlığa sahipti. Azerbaycan medyası önceki gemilerden yaklaşık 10 kat daha büyük olan “Aframax” tipi tankerlerin satın alınmasıyla Azerbaycan denizciliğinin yeni bir döneme girdiği yorumunu yapıyor.

Ayrıca Azerbaycan için stratejik öneme sahip bu projenin petrol sanayiye ve uluslararası değer zincirine katkı sağlayacağı konuşuluyor. “Aframax” tipi tankerler, Hazar Denizi havzası dışında faaliyet göstererek, SOCAR ve diğer müşteriler tarafından tedarik edilen ham petrol kargolarını taşıyacak.

Denize indirilen “Aframax” tipi tankerlere, Azerbaycan halkının tarihi açıdan önemli toprakları OLAN “Karabağ”, “Şuşa” ve “Zangezur” isimleri verildi.

15 Haziran 2023 Ulusal Kurtuluş Günü’nde Singapur’da “ASCO Ship Management AFEZCO” idaresinde kabul edilen “Aframax” tipi tankerlerin ilki olan “Shusha” gemisinde tören düzenlendİ tanker hizmete açıldı.

“Haydar Aliyev’in 2000 yılında başlattığı stratejik vizyonun devamı”

Törende söz alan “Azerbaijan Caspian Shipping” CJSC Başkanı Rauf Valiyev, “Azerbaycan denizcilik sektörü için yeni bir devir başlıyor” diyerek konuşmasına başladı. Haydar Aliyev döneminde denizcilik sektörüne gösterilen desteğin ve onun 2000 yılında başlattığı stratejik vizyonun bir devamı olduğunu belirterek sözlerine devam eden Valiyev, “Ayrı ayrı faaliyet gösteren Hazar Denizi Petrol Filosu ve Azerbaijan Caspian Shipping‘in filosunun genişletilmesi ayrıca çeşitli amaçlara yönelik çok sayıda yeni geminin eklenmesi; Azerbaycan denizcilik endüstrisinin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Bu gemiler, özellikle bağımsızlığımızın ilk ve zorlu yıllarında, ekonominin gelişmesinde paha biçilmez bir rol oynadı” dedi.

“Haydar Aliyev Yılı ilan edilen 2023 yılı Azerbaycan denizcileri için büyük önem taşıyor”

Rauf Valiyev, “Haydar Aliyev Yılı” ilan edilen 2023 yılının Azerbaycan denizcileri için büyük önem taşıdığını vurguladı. Böylelikle bu yıl denizcilerimiz Ulu Önder’in 100’üncü yılını, Azerbaycan Denizcilik sektörünün 165’inci yıldönümünü ve Azerbaycan Denizcilik Bakanlığı tarafından yeniden yapılanan Azerbaijan Caspian Shipping kuruluşunun 10’uncu yılını kutluyor. Böylesine önemli bir yılda Azerbaycan’ın tarihi topraklarının adını taşıyan ve milli bayrağımızın altında seyreden sınırsız seyir kabiliyetine sahip bu gemiler, ülkemizi dünya sularında gururla tanıtacak ve anavatanımızın simgesi haline gelecektir” açıklamalarında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın