Arif Ertik: Bu benim açıklamam gereken bir konu

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı video konferans sistemi üzerinden gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan İMEAK DTO Meclis Üyesi Arif Ertik Saros Körfezi’nde ÇED raporu mahkeme tarafından iki kere iptal edilmesine rağmen çalışmalarına ve çevreyi kirletmeye devam eden FSRU Liman Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendi sektörünü vuracak bir şey anlatacağını  ama tereddüt etmeden bunu söylemesi gerektiğini belirten Ertik, “Bu benim açıklamam gereken bir konu. Marmara ve Ege Denizleri bizim denizlerimiz. Denizlerde hafriyat çıkardığımız ve Virt denen bir alet var. Kazığı çakıyorsun, kazığın üstüne bu aleti koyuyosun, kazığın içerisindeki çamuru, kayayı, demiri ne mazleme varsa yoğurt haline getirip denizden aldığı suyla dışarı basıyor. Hafriyat ve tarama işleri ile ilgili mevzuatlar var. Sertifikatlı şirketler var bunları alıp ileri döküyorlar. Ben kendi sektörüm olmasına rağmen Marmara’ya dökülmesine karşıyım. Marmara Denizini korumamız gerekiyor.  Bu alet kazığın içindeki malzemeleri yoğurt haline getirdikten sonra yukarıdan hortumla denizin altına basıyor. Bununla ilgili bir mevzuat yok. Bulunduğu yere basıyor. Galata Port’ta da bu iş böyle yapıldı. Ama Petkim’de malzemeler uzaklaştırılarak döküldü. Bugün Saros’da bir FSRU projesi var. Terminal yapılıyor. Kazık sayısı kaçtane bilmiyorum. Bir kazıktan 100 ton, 100 m3, 200 m3 malzeme çıkabilir. Bin adet kazık olabilir, belki daha fazla olabilir. Çarpın siz hesaplayın. Bu yoğurt kıvamındaki malzeme toz halinde bütün sarozu kaplıyor. Balık yumurtaları, denizaltı çayırları, tüm hayvanlar bu çamurun altında kalıyor. Liman başkanlarımızın bunu durdurması lazım. Denizlerimiz ancak böyle kurtulur. Ben şu anda kendi sektörümü baltalıyorum ve gözden kaçmış bir olayı söylüyorum. Bunu şimdi GİSAŞ Başkanı Murat Kıran, TURMEPA Başkanı Şadan Kaptanoğlu’ndan rica ediyorum. Lütfen benim bu söylediklerimi Komite’de dile getirsinler,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın