Deniz yakıtı olarak kullanılması üzerine oldukça yoğun çalışmalar yürütülen amonyak hakkında yeni bir araştırma yapıldı. Çalışma deniz yakıtı olarak amonyak kullanımının iklim koruma çalışmaları için oldukça etkili olabileceğini ortaya koydu.
Almanya’nın en büyük çevre koruma birimi olan Nature and Biodiversity Union (NABU) tarafından yürütülen Deniz yakıtı olarak amonyak isimli çalışmada çevre araştırma enstitüsü Öko-Institut de yer aldı.
Denizciliğin karbondan arınmasını hızlandırabilecek potansiyel deniz yakıtları arasında amonyağın rolünün oldukça arttığını belirten çalışma, amonyağın ayrıca deniz yakıtı olarak hem içten yanmalı motorlarda hem de yakıt hücrelerinde tercih edilebileceğini söylüyor.
Gittikçe büyüyen hidrojen ekonomisi açısından düşünüldüğünde amonyağın hidrojeni uzun mesafelerde ve büyük ölçeklerde taşımanın için en ucuz şekli olmasının ilgiyi artırdığı vurgulanıyor. Dünya çapında oldukça yaygın kullanılan bir kimyasal olan amonyağın genellikle gübre üretiminde tercih edildiği söyleniyor.
İlginizi çekebilir: Geleceğin Yakıtı: Amonyak
Amonyağın karbon içermemesine rağmen toksik bir yakıt olduğunun altını çizen çalışma deniz nakliyesi için kullanılacaksa insanlar ve deniz için güvenli hale getirilmesi gerektiğini de belirtiyor.
Araştırma amonyağın SCR katalitik konvertörler vasıtasıyla iklim zararlısı Azot Protoksit ve sağlığa zararlı Nitrojen Oksit maddelerinin arındırılması şartıyla sera gazı kontrolü için önerilen yakıt olduğunu aktarıyor.
Ayrıca amonyak oldukça zehirli olduğu için sızıntıyı önleyecek oldukça sıkı güvenlik önlemlerinin şart olduğu da vurgulanıyor.
Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan NABU Genel Müdürü Leif Miller, “Amonyak deniz yakıtı olarak kullanıldığı takdirde, üretim, nakliye ve yanmada ortaya çıkan iklime zararlısı azot oksit emisyonları neredeyse tamamen ortadan kaldırılırsa, iklim koruma potansiyelini tamamen geliştirebilir,” dedi.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.