Akdeniz’de balon balığı avı serbest bırakıldı

MDN İstanbul

Tarım ve Orman Bakanlığı, 24.03.2020 tarih ve 31078 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı Tebliğ ile Akdeniz’de belirli bölgelerde çeşitli balon balığı türlerinin avlanmasını serbest bıraktı. Buna göre Mersin ili Anamur ilçesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Girne arasında kurulan KKTC su temin hattının bulunduğu bölgede Balon balığı türlerinin avcılığı serbest bırakıldı.

Akdeniz’de balon balıklarının avlanmalarına izin verilen bölgeler

Akdeniz’i istila eden balon balıkları tetrodotoxin isimli ve oldukça etkili bir zehir salgılıyor. Keskin dişleriyle ağları ve misinaları parçalayabilen balıklar balıkçıları da zor durumda bırakıyor. Balık türlerinin bulundukları bölgeyi terk etmelerine neden olan balon balıkları zehirlerinden dolayı tutulamıyor, yenilemiyor ve temas edilemiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ”Kuyruğunu getir 5 lirayı al” projesi kapsamında açıklanan Tebliğ ile avlanma izni verilen balon balıkları Japonya’da oldukça popüler bir yemek. Sadece özel sertifikalı şefler tarafından servis edilebilen balık oldukça pahalı. Projenin ilerleyen aşamada ihracat fırsatına çevrilebileceği düşünülüyor.

Bunu Paylaşın