Akar: Koster filosunun yenilenmesine katkı sağlayabiliriz

MDN İstanbul

Borusan Makina ve Güç Sistemleri Pazarlama Direktörü Tolga Akar, tersaneyle tedarikçi firmalar arasındaki iş birliğinin yetersiz olduğunu ifade ederken, önümüzdeki dönem talep gelmesi halinde Türk koster filosunun yenilenmesi projesinde finansman çözümleri üretmek istediklerini söyledi

2014 yılında 20. yılını kutlayan Borusan Makina ve Güç Sistemleri(BMGS) 1994 yılından bu yana Caterpillar’ın Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kırgızistan’daki tek temsilcisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

BMGS Pazarlama Direktörü Tolga Akar BMGS’nin 2014 yılında 655 milyon euro ciro gerçekleştirdiğini kaydederken geçtiğimiz yıl Borusan Endüstriyel AŞ’yi de kurduklarını belirtti. “Enerji, petrol ve doğalgaz sektörlerinde faaliyet gösteren bu şirketimiz, elektrik sistem entegrasyonu, otomasyon sistemleri, mekanik paketleme, bu katma değerli çözümleri içeren uzman taahhüt projeleri ve satış sonrası hizmetleri vererek müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun anahtar teslimi çözümler sunuyor.

İnovasyon, ‘Yeni Ürün Yeni Hizmet’ yaklaşımımızın ve 2015 yılında grup genelinde faaliyete girecek olan AR-GE insiyatifinin Borusan’a yeni ufuklar açacağını düşünüyoruz. 2019’da stratejik hedeflere koşarken, mühendislik alanında bu iki yaklaşımımızın bizi daha hızlı büyüteceğine, Türkiye’de ilklere imza atacağına dair inancım sonsuz.”

Son anlaşmalar Selah ve RMK tersaneleriyle imzalandı
BMGS’nin ürün gamının her geçen gün genişlediğine değinen Akar, portföye kattıkları yeni Cat Propulsion ürünleriyle tüm sevk sistemi ürünlerini tedarik etmeye başladıklarını ifade etti.

“Caterpillar ve MaK markalarının üretim gamında yer alan tüm ürünlere ilave; projelerin ihtiyaçlarına özel olarak diğer tedarikçiler üzerinden temin ederek genişletilmiş toplam çözüm, ürün ve hizmetler sunuyoruz. Bunlara Caterpillar’ın ürün yelpazesine yeni kattığı eski BERG yeni CAT Propulsion ürünleri dahil edildi. Bu yeni satın almayla birlikte, pervane dâhil tüm sevk sistemi elemanlarını temin edebilir noktaya gelmiş bulunmaktayız.

Selah Tersanesi tarafından Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) için inşa edilecek iki adet LDG/Lojistik Destek Gemisi için sevk sistemi tedarik anlaşmasını yeni imzlaladık. Ayrıca RMK tarafından DİTAŞ için inşa edilecek 2 x 21 tonluk liman römorkörü için de anlaşmalar imzalanmış ve proje başlamış durumdadır.

Caterpillar’ın ürün yelpazesine yeni kattığı bir diğer marka EMD/Electro Motive Diesel’dir. Borusan olarak tüm temsilcilik coğrafyalarında yetkili dağıtıcısı olduğumuz firma, dünyadaki tek orta devirli ve iki zamanlı ana makine üreticisidir.

2000-5000HP aralığındaki güçlerde tugboat, dredge, push boat gibi yüksek tork ihtiyacı olan uygulamalarda fark yaratan bir üründür.”

Çevre dostu yakıt teknolojileri konusunda son yıllarda yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Akar, pazara sundukları yeni ürünlerle enerji verimliliği konusunda büyük bir gelişim gösterdiklerini belirtti.

Caterpillar, özellikle diğer bir markası olan orta devirli motor üreticisi MaK (M34DF ile 3000-4000kW, M46DF ile 5400kW-8100kW, VM46DF ile 10800-14400kW) başta olmak üzere, yüksek devirli ürünler dahil tüm ürün gamına yönelik dönüşüm, yeni ürün çalışmalarını uzun süredir devam ettiriyor. Bu kapsamda yeni ürünlere ilave olarak mevcut bazı modeller için geliştirilmiş dönüşüm kitleri ile orta vadede takvimlendirilmiş Dual Fuel, Pure Gas, Dynamic Gas Blending gibi çözümler bulunuyor.

Gemi inşada 20 yıllık stratejik planlar hazırlanmalı
Akar, Türk gemi inşa sanayinin 2008 yılında başlayan krizden sonra yeni arayışlara girmesini doğru bulduğunu ancak bunun geç kalınmış bir hamle olduğunun altını çizdi.

“Özel maksatlı, sofistike projelere odaklanmanın zaruri olduğu kadar doğru ancak gecikmiş bir yaklaşım olduğu inancındayız. Yine de gerek offshore gerekse özel donanımlı balıkçı gemilerde edinilen tecrübe ve referanslar sevindiricidir.

Sanayi olarak işbirliğinin, süregelen temel gelişim alanlarından olduğunu düşünüyoruz. 5-10 yıllık stratejik planlar ile fırsat görülen pazarlara yönelik bütünsel proaktif yaklaşımların gerekliliğine inanıyoruz.

Ayrıca tersaneler ile tedarikçi firmalar arasında proje temini konusunda, münferit girişimlerin ötesinde belirli bir stratejiye dayalı planlanmış ilişkiden bahsedemiyoruz. Münasebetler kendi akışı ile rutin alışveriş görüşmeleri dahilinde gelişiyor.”

Mecliste görüşülen Türk koster filosunun yenilenmesi için  hurda teşviği yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akar, gemi inşa sektörünün uluslararası rekabette karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin teminat sorunu olduğunu vurguladı.

Caterpillar Finans ile geçtiğimiz beş yıl içinde koster filosunun yenilenmesi konusunda, kredi sağlanması konusuyla ilgili olarak dolaylı bazı girişimlerimiz olmuştu. Ancak bir neticeye ulaşmadı. Yasa ile birlikte ihtiyacın hayata geçme olasılığının arttığı şüphesizdir. Caterpillar Finans çok önemli bir çözüm olabilir ve bunu tekrar gündeme getirebileceğimizi düşünüyoruz.

Tersanelerimizin sorunlarının başında talep edilen teminatlar ile ilgili limitler gelmektedir. Devletten sektöre ek teminat kaynağı sağlanmasının tersanelerin güncel ihtiyacına ne kadar gerekli olacağını net olarak bilmiyorum. Ancak  temin edilecek her kaynağın sektöre kesinlikle pozitif etkisi olacağını düşünüyorum.”

Dolar ve euro’da son dönemde yaşanan gelişmelerin tedarikçi firmalar arasındaki rekabeti de yoğunlaştırdığını kaydeden Akar, maliyet yönetimi açısından istikrarın önemine vurgu yaptı.

Paritenin aşağı yönlü değişimi, özellikle bizim gibi euro bazlı çalışan tedarikçilerin dolar bazlı tedarikçilere karşı rekabeti açısından daha adil noktalara gelmesi anlamı taşıyor ki, uzun zamandır tersine bir durum söz konusu idi.

Diğer taraftan TL’nin değerleniyor olması emek yoğun projelerde ülke olarak rekabetçiliğimize pozitif yansırken, optimum seviyede kalması da dış kaynaklı tedarikler için maliyet yönetimi açısından büyük önem arz ediyor.

Bunu Paylaşın