ABD ticarette gözünü Tayvan’a dikti

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda dün ABD Merkez Bankası’nın (Fed), temmuzdaki toplantı tutanakları takip edildi. Açıklanan tutanaklarda, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında kullandığı iletişimden farklı bir şey gözlenmezken bankanın faiz artırımlarında bir noktadan sonra hız kesmesinin beklendiği mesajı verildi.

Faiz artış hızı verilere bağlı
Tutanaklar, ülkede enflasyonun önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğini ve faiz artışlarının hızının gelen verilere bağlı olacağını ortaya koyarken Fed yetkililerinin enflasyon baskılarının azaldığına dair bugüne kadar çok az kanıt olduğu konusunda hemfikir olduğuna işaret edildi.

Buna karşın, tutanaklarda gecikmeli etkisi olan para politikasıyla sürekli değişen ekonomik çerçevede gereğinden fazla sıkılaşmaya gidilmiş olabileceğine yönelik risklerin bulunduğuna yönelik ikilemlerin de yer alması piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdı.

Para piyasalarında Fed’in eylülde 50 baz puan faiz artıracağına yönelik beklentiler sınırlı da olsa yükselerek yüzde 61 seviyesine çıkarken 75 baz puanlık artış beklentisi ise yüzde 39 ihtimalle diri kalmaya devam etti.

ABD’de resesyon endişesi güçleniyor
Ülkede resesyon endişesi dün gelen makroekonomik verilerle güçlenirken tahvil piyasalarındaki fiyatlamalar da söz konusu endişeye ayak uyduruyor.

ABD’de perakende satışlar, temmuzda artış beklentilerinin aksine değişim göstermezken ülkenin büyük alışveriş mağazalarından Target’ın ikinci çeyrekteki kârı, tüketicilerin yüksek enflasyon nedeniyle isteğe bağlı harcamalardan kaçınmasıyla yaklaşık yüzde 90 düşüş gösterdi.

Gözler Euro Bölgesi enflasyon verisine çevrildi
Avrupa pay piyasalarında da dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken bölgede açıklanan makroekonomik veriler risk iştahının düşmesinde etkili oldu.

Euro Bölgesi yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 3,9 büyüse de beklentilerin altında kalırken İngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 10,1 artışla son 40 yılın en hızlı yükselişine işaret etti.

Söz konusu veri sonrası İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) daha da şahinleşeceğine yönelik endişelerle risk iştahı azalırken bugün bölgede gözler Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Çin’de ekonomi yavaşlıyor
Asya borsalarında da bugün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken Çin’in en büyük şirketlerinden Tencent’in gelirlerindeki rekor düşüş söz konusu seyirde etkili oluyor.

Çin’de ekonominin yavaşladığına dair gittikçe artan işaretler resesyon endişesini besleyerek pay piyasalarında satış baskısını güçlendirirken konut piyasasında süregelen kriz ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı kapanmalar ülkede belirsizlikleri artırmaya devam ediyor.

ABD, Tayvan ile yeni ticaret girişimi için görüşüyor
Tayvan konusu üzerinden Çin ile ABD arasında yüksek seyreden tansiyon da gündemin odağındaki yerini koruyor. ABD yönetimi, Çin ile gerilimin yüksek olduğu bu dönemde, Pekin yönetimiyle egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan ile yeni ticaret girişimi kapsamında resmî görüşmelere başlanacağını duyurdu.

TCMB faiz kararını açıklayacak
Yurt içinde, dün yükseliş eğilimini sürdürerek küresel pay piyasalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi yine rekor kırarken bugün gözler TCMB’nin faiz kararına çevrildi. Piyasa, merkez bankasının faiz kararında değişikliğe gitmesini beklemiyor.

Dün, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 2.983,22 puana taşıyan BIST 100 endeksi, günü de önceki kapanışın yüzde 2,29 üzerinde 2.980,00 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu da geliştirdi.

Dolar/TL dün yüzde 0,1 artışla 17,95’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,96 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, haziran ayı uluslararası yatırım pozisyonu
12.00 Euro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE
14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, ağustos ayı Philadelphia Fed imalat endeksi
17.00 ABD, temmuz ayı ikinci el konut satışları
20.20 Fed, George konuşması
20.45 Fed, Kashkari konuşması

AA

Bunu Paylaşın