ABD Grönland’da konsolosluk açtı

MDN İstanbul

Danimarka’ya ait özerk statüdeki Grönland Adası’nı satın alma niyetiyle kuzeyi karıştıran ABD’den aylar sonra yeni bir hamle geldi. ABD, 70 yıl aranın ardından, “kuzey ülkeleriyle ilişkileri geliştirme” vizyonu çerçevesinde Grönland’ın başkenti Nuuk’ta konsolosluk açtı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Bölgedeki gelişmenin istikrarını ve sürdürülebilirliğini sağlamak için Arktik’teki müttefiklerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışırken, Nuuk’taki varlığımız, Danimarka ve Grönland’daki dostlarımızla paylaştığımız refahı artıracak” dedi.

Pompeo, “Danimarka ve Grönland’daki birçok ortağımıza işbirliğimizi destekleme yolunda ileriye doğru bu önemli adımı gerçekleştirmemize yardımcı oldukları için teşekkür ediyoruz” diye ekledi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak nisan ayında, ABD’nin Ada’ya 12 milyon dolarlık mali yardım yapacağını ve konsolosluk açacağını duyurmuştu. Dünyanın en büyük adası konumundaki Grönland, Kuzey Amerika ve Rusya arasında Kuzey Atlantik ve Arktik Okyanuslarını birbirine bağlayan boğazlara yakın bir konumda bulunuyor.

Geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump Grönland Adası’nı satın almak istediğini söyleyerek kuzey ülkelerini karıştırmıştı. Danimarka’nın bu fikri “absürd” diye nitelemesi üzerine Trump, bu ülkeye yapacağı resmi ziyareti iptal etmişti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın