ABD Donanması’nda büyük kayıp

MDN İstanbul

ABD Donanması, amfibi hücum gemisi USS Bonhomme Richard’ın hizmetten çekileceğini açıkladı.

Wasp sınıfı bir amfibi hücum gemisi olan USS Bonhomme Richard’da 12 Temmuz tarihinde San Diego Donanma Üssü’nde bakım gördüğü sırada yangın çıkmış ve gemi ağır hasar almıştı. Geminin iç bölümleri de dâhil yangın söndürme çalışmaları ancak 16 Temmuz’da tamamlanabilmişti. Yangın sırasından bakım için gemide bulunan 40 kadar denizci ve 23 sivil sıcak yorgunluğu ve duman soluma gibi hafif yaralanmalar geçirmiş ve tedavi altına alınmıştı.

USS Bonhomme Richard’ın hizmetten alınması hakkında ABD Donanma Bakanı Kenneth Braithwaite tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bu kararı almak kolay olmadı. Çeşitli eylem planlarının dikkate alındığı ve incelendiği kapsamlı bir materyal değerlendirmesinin ardından gemiyi restore etmenin mali açıdan doğru olmadığı kararına vardık,’’ ifadelerini kullanıldı.

Yangının nasıl çıktığı belirlenemedi ancak yetkililer bakım çalışmaları için kullanılan malzemelerin depolandığı kargo ambarından başladığını düşünüyor.

Yangının şiddeti hakkında söndürme çalışmalarının ardından açıklamalarda bulunan Deniz Operasyonları Şefi Amiral Mike Gilday, ‘‘Geminin uçuş güvertesindeki bazı bölümler yamulmuş ve şişmiş durumda. İtfaiyeciler, söndürme çalışmaları esnasında 1200 derecelik bir ısıyla, sıfır görüş ve çoklu patlamalarla karşılaştıklarını belirttiler. Körfezden gelen rüzgâr ve patlamalar yangının yayılmasını ve şiddetlenmesini hızlandırdı,’’ sözlerini kullanmıştı.

USS Bonhomme Richard üzerinde yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda geminin restore edilmesinin 3 milyar doları bulacağı ve tamamlanmasının yaklaşık 5 ila 7 yıl arası süreceği belirtildi. Ayrıca, geminin hastane veya komuta kontrol gemisi gibi başka amaçlarla kullanılması amacıyla dönüştürülmesi ihtimalinin de hesaplandığı ve bu maliyetin de 1 milyar dolardan fazla olduğu açıklandı.

Gemi, ileride belirlenecek bir tarihte söküme gönderilecek. Kullanılabilir durumda olan sistemler ve bileşenler ise diğer gemilerde kullanılacak. USS Bonhomme Richard’ın hizmetten çıkarılmasının 1 yıl kadar sürmesi ve işlemin maliyetinin 30 milyon dolar olması bekleniyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın