Baltık Kuru Yük göstergesinin tılsımı

Barışcan Yücel

bariscanyucel@marinedealnews.com
Baltic Dry Index (BDI), Türkçe karşılığı ise Baltık kuru yük endeksi. Halka açık olmayan ve üyeler dışında veri kabul edilmediği için herhangi bir manipülasyon riski taşımayan bu borsa neden önemli? Baltık Kuru Yük Endeksi 

Öncelikle Baltık Kuru Yük Endeksi’ni kısaca açıklamak gerekirse; deniz taşımacılığı ile ilgili olan bu endeks, kuru yük taşımacılığının günlük ticari faaliyetlerini göstermektedir. Kömür, demir cevheri, hububat, çelik, tahıl gibi ham maddelerin taşınması ile elde edilen ücreti; diğer bir adı ile navlun fiyatlarını baz alarak gösteren bir endekstir.

BDI Global bazda güvenilir
Londra da bulunan ve yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olan bu borsaya kayıtlı 600 üye firma bulunmaktadır. Bu firmalar dünya deniz taşımacılığındaki pastanın neredeyse tamamına yakınını temsil etmektedir. Üyeler dışında veri gönderimine kapalı olduğu için endeks, global bazda güvenilir olarak değer görür.Baltık Kuru Yük Endeksi 

BDI 4 adet farklı tonajlarda gemi çeşidini bünyesinde barındırmaktadır. Gemi isimlerini büyüklüğüne göre sıralayacak olursak; Capesize, Panamax, Supramax ve Handysize şeklinde olacaktır. Bu gemilerden her gün gelen navlun fiyatlarının ortalaması alınarak endeks hesaplanır.

Global ticaretin öncü göstergesi
Endeks hakkında kısaca bilgi verdikten sonra küresel ticaret ile olan ilişkisinden bahsetmekte fayda görüyorum. Daha önce bahsettiğim gibi dünyadaki hammadde taşımacılığını yansıttığı için global ticaret açısından öncü bir gösterge olarak kabul edilir. Küresel ticarette beklenen yavaşlama endeks fiyatlarında aşağı yönlü bir seyrin oluşmasına neden olurken küresel ticarette beklenilen artış endeksin yükseliş göstermesine zemin hazırlar.

Jeopolitik riskler endeksin aşağı yönlü potansiyelini koruyor
Ama unutulmamalıdır ki küresel ticaretteki artış veya azalış endeksi etkileyen tek unsur değildir. Özellikle gemi arzı ve taşımacılığa olan talepte endeksin fiyatlamaları üzerinde etkilidir. 5500 seviyesinin üzerini gördükten sonra 1730 seviyelerine kadar düşüş gösteren endeks; Corona sonrası tedarik zincirinde bozulma, yüksek petrol fiyatları nedeni ile artan maliyetler, hammadde stokçuluğu, küresel bazda azalan ticaret beklentileri ve son olarak Çin-Tayvan arasında yaşanan gerilim nedeni ile Pasifik tarafında aksama yaşayan deniz taşımacılığı ve olası jeopolitik risk değerlemeleri ile aşağı yönlü potansiyelini koruyor.

Daha önce gördüğü dip seviyelerden ve önemli desteklerden biri olan 1390 seviyesi, endeks için güncelliğini korumaya devam ediyor. Küresel bazda resesyon endişeleri ve daralan ekonomiler ile artan enflasyon sonrası küresel ticarette de yaşanacak ekstra daralma, tüketicilerin mallara ulaşmasını daha da zorlaştırabilir ve mal fiyatlarının daha da yükselmesine zemin hazırlayabilir.

Barışcan Yücel
Visne Academy Finansal Danışmanlık YKB

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın
bariscanyucel@marinedealnews.com