Küresel piyasalarda Fed haftası

MDN İstanbul

Küresel piyasalar, dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin artan endişelerle yeni haftaya negatif bir seyirle başladı. Yatırımcılar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasının yanı sıra ABD, Euro Bölgesi ve Almanya’da büyüme başta olmak üzere yoğun veri takvimine odaklandı.

Ekonomilerde durgunluk belirginleşiyor
Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler, ekonomilerde durgunluk emarelerinin belirginleşmeye başladığını gösterirken söz konusu veri akışı sonrası Fed’in temmuz sonrasında izleyeceği para politikası adımlarına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu hafta yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceği tahmin edilirken eylül toplantısında bankanın yüzde 51 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 40 ihtimalle 75 baz puanlık faiz artışı yapılacağı öngörülüyor.

ABD ekonomisinin durgunlaşacağı ve Fed’in şahin politikalarında daha toleranslı olacağına yönelik öngörüler tahvil piyasalarında alımları desteklerken bazı varlıklarda terse dönen getiri eğrisinin belirginleşmeye devam etmesi de resesyon korkularını besliyor.

Enlasyon Avrupa’yı zorluyor
Avrupa’da geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırırken üç ana politika faizini 50 baz puan yükseltti.

Bölgede açıklanan makroekonomik verilerin durgunluğa işaret etmesi, devam eden enerji arz sıkıntıları ve rekor seviyedeki enflasyon fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Avrupa ülkelerinin farklı borçluluk düzeyleri nedeniyle borçlanma faizlerindeki yükselişe karşı bazı ülkelerin daha hassas olması ECB’nin politika alanını daraltırken bankayı bu farklılıkların bölgede geniş çaplı bir risk yaratmaması için yeni bir politika aracı tanıtmaya zorladı.

Hafta sonu açıklamalarda bulunan ECB üyesi Robert Holzmann, bankanın enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde hafif bir resesyonu kabul edebileceğini kaydetti ve politika adımlarının tamamen ekonomik gelişmelere bağlı olduğunu ifade etti.

Çinli teknoloji devlerine olası yaptırım
Asya’da pay piyasaları haftaya satış ağırlıklı bir seyirle başlardı. Söz konusu seyirde dünya genelinde artan resesyon endişeleri ve ABD borsalarında kote Çinli teknoloji devlerine ilişkin olası yaptırım haberleri etkili oluyor.

Çin’de devam eden yeni tip koronavirüs salgını da ekonomik aktiviteye ilişkin korkuları canlı tutuyor. Teknoloji şirketlerindeki negatif seyir Çin pay piyasalarındaki düşüşe öncülük ederken Çin hükûmetinin inşaat sektöründe sorunlu firmalar için yeni bir fon kurulduğunu açıklaması sonrası pozitif seyreden gayrimenkul sektörü hisseleri satış baskısını sınırlı da olsa törpülüyor.

Kurdaki yükseliş devam ediyor
Yurt içinde, bu hafta gözler açıklanmaya başlayacak şirket bilançolarına çevrildi. Şirket ve hisse bazlı hareketliliğin artması bekleniyor.

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,21 artışla 2.516,56 puandan tamamladı.

Dolar/TL cuma günü uluslararası piyasada yüzde 0,15 artışla 17,7407’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,80 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
11.00 Almanya, temmuz ayı Ifo endeksleri
15.30 ABD, haziran ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi
17.30 ABD, temmuz ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi

AA

 

Bunu Paylaşın