Washington’da Hint-Pasifik yatırımlarının artırılması için baskılar artıyor

MDN İstanbul

ABD’li milletvekilleri Çin’i baskılamak amacıyla Hint-Pasifik bölgesindeki ülkelere daha fazla para aktarılması için baskı yapıyor. Uzmanlar ise Joe Biden’ın dış politikada Asya’ya yeniden odaklanacakları iddiasının kaynaklar sorgulandığında doğrulanamadığını belirtiyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilleri önümüzdeki hafta Beyaz Saray’ı, Çin’le mücadele etmek için Hint-Pasifik bölgesine daha fazla para aktarılmasını teşvik edecek yasalar çıkaracaklar. Temsilciler Meclisi’nin Dışişleri’ne bağlı Asya alt komitesinin Demokrat başkanı Ami Bera ve paneldeki en üst düzey Cumhuriyetçi Steve Chabot, Hint-Pasifik Katılım Yasası’nın Asya’nın öncelikli bölge olduğu konusundaki söylem ile finansman seviyeleri arasındaki uyumsuzluğu gidereceğini umuyor. Başkan Joe Biden, dış politikada Çin’e odaklanacağına söz vererek göreve geldi. Ancak bazı uzmanlar, ABD’nin söylemlerinin uygulama konusunda yetersiz kalmasından endişe ediyor. Özellikle ABD’nin Ukrayna’ya milyarlarca dolar vermesi endişeleri artırıyor.

Bera, Financial Times’a verdiği demeçte, “Oraya gidiyoruz, ancak çok yavaş ilerliyoruz” derken “21’inci yüzyılın stratejik rekabetine, yani Çin ile olan rekabetimize odaklanıp kaybetmediğimizden emin olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Tasarı, Asya’daki Amerikan askeri güçlerini denetleyen ABD Hint-Pasifik Komutanlığı başkanının Pentagon’dan sağlanacak bütçe sürecinde daha geniş yetkiler tanımlamak amacıyla 2020’de kabul edilen Pasifik Caydırma Girişimi’nin bir parçası.

American Enterprise Institute’da Asya uzmanı olan Eric Sayers, PDI’nin savunma öncelikleri hakkında “sağlıklı bir tartışma” başlattığını, ancak ABD’nin diplomasisini ve güvenlik yardımını geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray Hint-Pasifik’in üst düzey yetkilisi Kurt Campbell, ABD’nin söylemleriyle yapılan yatırımın tutarlı olmadığını söylemenin “geçerli bir eleştiri” olduğunu kabul etti. Biden yönetiminin doğru yönde hareket ettiğini söyleyen Campbell, Pasifik’te daha fazla büyükelçilik açma girişimi ve sahil güvenlik faaliyetlerinin artırılmasına yönelik finansman için ayrılan bütçenin artırılmasını buna örnek gösterdi.

Beyaz Saray, mayıs ayında iklim değişikliği ve altyapı gibi alanları finanse etmek için Güneydoğu Asya’ya 150 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Uzmanlar, bu rakamın Çin’in bölgeye sürdüğü fonlarla karşılaştırıldığında nispeten küçük olduğunu belirtirken CNAS etkinliğinde konuşan ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ise Washington’un yeterince şey yapmadığı fikrini reddetti.

Sullivan, “Amerikan Hazinesi’nden bu ülkelere yapılan büyük nakit transferlerine değil, özel sektör yatırımlarına dayanan uzun vadeli bir ekonomik ilişkiyi gerçekten teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu da nispeten daha küçük miktarlarda para almak ve milyarlarca ve nihayetinde on milyarlarca dolar eklemek için önemli özel sektör yatırımlarından yararlanmak anlamına geliyor” dedi.

Bir düşünce kuruluşu olan CSIS’in Hint-Pasifik uzmanı Charles Edel yeni tasarı hakkında, “ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki diplomasisine kronik olarak yetersiz kaynak sağladığı ve Pekin’in ayırdığı zaman, para ve son on yıldaki çabalarına dikkat çekerken CNAS’taki bir diğer Hint-Pasifik uzmanı olan Lisa Curtis, ABD’nin askeri, ekonomik ve diplomatik bütçeler açısından Hint-Pasifik’e öncelik vermeye başladığını, ancak bu yaklaşımda akıllı olması gerektiğini söyledi.

Curtis, “Bölgedeki altyapı ihtiyaçları için finansmanı artırmak gibi şeyler söz konusu olduğunda, ABD asla Çin’in harcadığı doları, dolar ile eşleştiremeyecek. ABD’nin özel sektörünü güçlendirebileceğini ve bölgedeki ülkeler için önemli olan teknik yardım ve eğitim gibi ihtiyaçlarını giderebileceğini düşünüyorum” dedi.

FT

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın