107 yıl sonra TCG Nusret’in izinden gidildi

MDN İstanbul

Çanakkale Deniz Savaşları’nın kazanılmasında büyük payı bulunan Nusret Mayın Gemisi’nin, 8 Mart 1915’te Erenköy Koyu’na döktüğü mayınlarla tarihin akışını değiştirmede üstlendiği görev, 107 yıl sonra aynı yerde gerçekleştirilen seyir faaliyetiyle canlandırıldı.

Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı Yüzer İskelesi’nde demirli bulunan “TCG Nusret (N-16)”, mayınlarını döktüğü rotada ilerledi.

Gemide, Nusret’in 107 yıl önceki kahramanlığı video gösterimiyle anlatılırken, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit tarafından da denize çelenk bırakıldı.

Geminin komutanı Yüzbaşı Arda Kesici, törende yaptığı konuşmada, Nusret Mayın Gemisi’nin Çanakkale Savaşları’nda çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

18 Mart Deniz Zaferi’nin, dünya harp tarihine geçmiş bir kahramanlık destanı olduğunu vurgulayan Kesici, “Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’na kurduğu engel, Çanakkale’de büyük bir zafer kazanılmasını sağladı ve tarihin akışını değiştirdi. Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi ‘Gittiler, Geçemediler, Geçemeyecekler..’ sözleriyle ifade etmiştir” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın