Yelkenli konteyner gemileri geliyor

MDN İstanbul

Klas kuruluşu Bureau Veritas (BV) 1,800 TEU kapasiteli üstü açık bir konteyner gemisi için bir ilk olan rüzgâr enerjisi kullanımını onaylayan yelkenli bir tasarıma AIP onayı verdi.

Fransız nakliye şirketi Zéphyr & Borée tarafından tasarlanan 185 metre uzunluğundaki gemide çoğu açık olmak üzere 5 adet kargo ambarı yer alacak ve rüzgârla çalışan kanatlı yelkenler bulunacak.

Sevk gücü IMO Tier III ile uyumlu olan gemi, şaft jeneratörleri ve yakıt tüketimini minimuma indiren ısı geri kazanım sistemleriyle donatılacak.

Geminin Computed Wing Sails (CWS) olarak adlandırılan yelkenlerden 8 adet kullanılarak enerji tasarrufu sağlaması planlanıyor. İskele ve sancak rüzgârını yakalamak amacıyla yapılan tasarım, optimum verim sağlamak amacıyla rüzgâr koşullarına bağlı olarak kendini otomatik olarak ayarlayan kalın ve asimetrik bir yelkenden oluşuyor.

Filolarını karbondan arındırması gereken armatörlerin birçoğu gemilerindeki enerji verimliliğini artırmak adına alternatif tahrik yöntemlerine yöneliyor. Bu anlamda dünyanın her yerinde bulunabilen ve ücretsiz bir kaynak olan rüzgâr enerjisinin kullanımına yönelik çalışmalar giderek yoğunlaşırken kullanımının daha da artacağı öngörülüyor.

Tasarımın erken aşamalarından beri projeye dahil olan BV, konseptin fizibilitesini sağlamak ve olumsuz yönlerini belirlemek amacıyla ana tasarım ilkelerini gözden geçirdi. Kuruluş, verdiği AIP onayında tasarımın rüzgâr tahrik sistemleri için belirlenen NR 206 da dahil olmak üzere en son notasyonlara uyum sağladığını onayladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın