Karaismailoğlu: Uluslararası camiada karar verici ülke konumuna yükseldik

MDN İstanbul

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nin önünde yaptığı konuşmada, ‘‘Atalarımız Türk Boğazları’nda, Karadeniz’de, Ege’de, Akdeniz’de tam anlamıyla deniz kontrolü sağlamış, okyanuslara ulaşıp bir cihan imparatorluğu kurmuş ve dünyaya hükmetmiştir. Bizler için denizci millet, denizci ülke olma ülküsüyle bu yolda yürümek, denizci atalarımız ve milletimize karşı başlıca görevlerimizden biridir. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile artık yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hâkimiyeti sona ermiş, ülkemiz kıyılarında ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri Türk bayrağı taşıyan gemilerle ve yerli firmalarla yerine getirilmeye başlanmış, denizcilik sektörümüzün gelişmesi için önemli bir süreç başlamıştır.

Bu yıl 95’inci yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı da aziz milletimizin denizlerine ve denizciliğe ne kadar önem verdiğinin kanıtıdır. Biz gemileri sadece denizden değil, karadan da yürütmüş, tarih yazmış bir milletiz. Bu sebeple doğal bir yarımada olan kara sınırlarının, üç katı kadar deniz sınırlarına sahip ülkemiz için attığımız her adımda milletimizin denizle yeniden buluşması öncelikli hedefimiz.

Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi denizci millet denizci ülke konumuna tekrar yükselmesinde örnek olmuş ve uluslararası denizcilik arenasındaki yerini de ön sırlara taşımıştır. Gururla söylemek istiyoruz ki son yıllarda devlet desteğini de arkasına alan denizcilik sektörümüz ülkemizi gururlandıracak başarılara yelken açmıştır. En önemlisi de Türkiye uluslararası camiada denizcilik sektörü hakkında karar verici ülke konumuna yükselmiştir.

Bu düşüncelerle ‘Vira bismillah’ diyerek dünya deniz tarihine damgasını vuran başta Barbaros Hayrettin Paşa olmak üzere Turgut Reis, Oruç Reis, Hızır Reis, Kemal Reis, Pîrî Reis ve daha nice adını sayamadığımız büyük Türk denizcisi ve leventlerini rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun,’’ şeklinde konuştu.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri öğleden sonra İstanbul Kasımpaşa’da bulunan Tersane İstanbul’da gerçekleştirilecek Denizcilik Zirvesi ile devam edecek. Zirve’ye katılım ön kayıt gerektirmesinin yanı sıra sınırlı kontenjan ile yapılacak.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın