Hint-Pasifik bölgesinde stratejik hamleler devam ediyor

MDN İstanbul

Japonya ve Almanya stratejik işbirliğinde buluştu.
Japonya ve Almanya, Hint-Pasifik bölgesinde gücü artan Çin hakkında endişelerini paylaştı ve askeri işbirliklerini genişletmek için anlaştı.Salı günü internet üzerinden gerçekleştirilen “iki artı iki” görüşmelerde, Japon ve Alman dışişleri bakanları ve savunma bakanları, mart ayında imzalanan istihbarat paylaşım paktına dayalı olarak savunma ve askeri teçhizat ve teknoloji transferlerindeki işbirliğini artırma konusunda anlaştılar.

Japon Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, dört bakanın Çin’in Doğu ve Güney Çin denizlerindeki toprak iddiaları konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ve Hong Kong’daki durum ile Çin’in Sincan bölgesindeki insan hakları koşullarıyla ilgili “ciddi endişeler” paylaştıklarını söyledi.

Almanya, Hint-Pasifik bölgesinde angajmanını artırıyor ve bölgeye bir fırkateyn gönderecek. Japonya Almanya’ya, Kuzey Kore’nin gemiden gemiye olası yasadışı ticaretini izlemek için ortak deniz tatbikatları ve devriye gezilerine katılmasını önerdi.

Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri, Çin’in artan etkisine karşı koymak için demokratik değerleri paylaşan ülkeleri ekonomik ve güvenlik işbirliği vizyonu olan “Free and Open Indo-Pacific” konseptine teşvik ediyorlar. ABD ve Japonya ile birlikte Avustralya ve Hindistan da bölgede stratejik ortaklık içerisindeler.

ABD Donanması’na ait Theodore Roosevelt Carrier Strike Grubu, Makin Island Amphibious Ready Grubu ve Ticonderoga Sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS Port Royal (CG 73) ve 7’nci Filo ise 9 Nisan’da Free and Open Indo-Pacific’i desteklemek üzere deniz entegrasyon tatbikatları gerçekleştirdiler.

USS Makin Island
USS Makin Island (LHD 8)

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın