Norveç ve Almanya denizaltıda buluştu

MDN İstanbul

Norveç Savunma Bakanlığı, 212CD Tipi denizaltılarla ilgili Almanya ile anlaşmaya varıldığını açıkladı. İki ülke, yeni nesil Naval Strike Missile (NSM) geliştirme konusunda da anlaşma imzaladı. Sözleşme, Alman Parlamentosu tarafından incelenip onaylandıktan sonra resmiyet kazanacak. İmzaların yaz aylarında atılması bekleniyor.

Norveç ve Almanya arasındaki ortaklaşa denizaltı ve deniz füzeleri geliştirme üzerine planlanan denizcilik teçhizat işbirliği görüşmeleri 2017’den beri devam ediyordu.

Yapılan açıklamada ilk denizaltının 2029 yılında teslim edilmesinin planlandığı ve denizaltı projeleri için toplamda 45 milyar Norveç Kronu (5,2 milyar dolar) bütçe ayrıldığı belirtildi. Denizaltı sözleşmesinde ayrıca silah tedariki, uygulama maliyetleri ve acil durum hükümleri de belirtilmiş durumda.

Norveç Hükümeti tarafından yeni denizaltılar üretmek adına yürütülen kapsamlı bir değerlendirme sürecinin ardından Şubat 2017’de stratejik ortak olarak Almanya’da karar kılınmıştı. Yapılan ortaklık çerçevesinde Almanya ve Norveç ortaklaşa satın alacakları yeni denizaltıların yönetimini de ömürleri boyunca beraber yürütecek.

Yeni denizaltılar 212A Sınıfı’nı temel alacak ve iki ülkenin gereksinimlerine göre özel olarak tasarlanacak. 212CD Sınıfı (ortak tasarım), dünya çapında operasyonlarda kullanılması amacıyla 212A Sınıfı’na göre daha yüksek menzil, hız ve dayanıklılık özelliklerine sahip olacak.

Almanya, yine Norveç ile olan işbirliğinin bir parçası olarak,  bu türden iki denizaltı daha satın almaya hazırlanıyor. (Norveç ile ortaklaşa dört denizaltı alınacak). Alman Donanması halihazırda 6 adet 212A denizaltı işletiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın