İttifak güçleri Türkiye’ye karşı

MDN İstanbul

Dün NATO hamiliğinde düzenlenen dışişleri bakanlarının katıldığı sanal toplantıya üye devletlerin Türkiye’ye karşı yönelttiği suçlamalar damga vurdu.

Toplantı, NATO müttefiklerinin önümüzdeki 10 yıl boyunca nasıl bir uyum içerisinde olacaklarına odaklanmak amacıyla bir rapor hazırlanması için yapıldı. Bazı diplomatlara göre ABD Başkanı Donald Trump adına son NATO dışişleri bakanları toplantısına katılan Pompeo ise tartışmaları alevlendirerek ocak ayında yönetimi devralacak olan seçilmiş Başkan Joe Biden ve ekibini zor durumda bırakmayı amaçladı.

ABD’nin seçimi kaybeden Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’yi eleştirirken Ankara’yı Akdeniz’de müttefikleriyle gerginliği artırmakla ve S-400 sistemlerini satın alarak Rusya’ya hediye vermekle suçladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Pompeo’yu Avrupalı müttefiklerini arayarak onları Türkiye’ye karşı çeteleşmeye teşvik etmekle, Yunanistan’ı körü körüne desteklemekle ve ABD yapımı Patriot’ların Türkiye’ye satışını engellemekle suçladı.

Çavuşoğulu ayrıca, Türkiye DEAŞ ile savaşırken ABD’nin bölgede PKK/PYD’yi desteklediğini ve ABD ile Fransa’nın Azerbaycan’ın kazandığı bir savaşta Ermenistan’ı destekleyerek Dağlık Karabağ’daki çatışmaları daha da körüklediklerini belirtti.

Türkiye, 30 üyeli ittifak içerisinde yalnız bırakıldı
Toplantıda ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye ve ABD ile arasındaki anlaşmazlıklar sonrası yaptığı ‘’NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti’’ açıklamasının ardından, bağımsız uzmanlar tarafından bir rapor hazırlandı. Raporda, müttefikler ‘‘iyi davranış kurallarına kendilerini adamaya’’ ve ‘‘müttefiklere destek sağlamaya adanmış bir Demokratik Dayanıklılık Mükemmeliyet Merkezi kurmayı düşünmeye’’ davet edildi.

Ankara’yı kınayanlar arasına Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da dâhil oldu ve Türkiye’nin Rusya’nın saldırgan müdahaleciliğini taklit etmesi durumunda, ittifak içinde uyum sağlamanın imkânsız olacağını söyledi.

ABD ve Fransa’yı destekleyen diğer müttefiklerin de katılımıyla Türkiye 30 üyeli ittifak içerisinde yalnız bırakıldı. Çavuşoğlu’nun, NATO’ya yönelttiği Libya iç savaşında rol alma çağrısı, Türkiye’nin Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne silah ve paralı asker göndererek çatışmayı şiddetlendirmekle suçlayan müttefikler tarafında reddedildi.

Ayrıca, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Pompeo ve ABD’yi Doğu Akdeniz’deki ihtilaflarda Yunanistan lehine maksimalist bir pozisyon almakla suçlayan Çavuşoğlu’na ‘‘Yunanistan’ın pozisyonu maksimalist ise uluslararası hukuk da öyle” diyerek karşılık verdi.

Akdeniz’deki hukuk dışı baskını savunan NATO diplomatları da Çavuşoğlu’nu Almanya konusunda çelişkili olmakla suçladılar. Berlin’i Akdeniz’deki çatışmalarda dürüst bir arabulucu rolü üstelenmekle öven Çavuşoğlu’nu aynı zamanda ticari bir Türk gemisine baskın yapan Alman Deniz Kuvvetleri’ni deniz haydutluğu yapmakla itham ettiği gerekçesiyle eleştirdiler. Bu konu hakkında da Almanya’nın bölgede AB liderliğindeki bir silah kontrol misyonunu yerine getirdiğini belirttiler.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın