TÜREB’den dijitalleşme hamlesi

MDN İstanbul

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB), rüzgâr enerjisi alanında Türkiye’nin kurulu gücünü ve inşa halinde olan projeleri tüm detayları ile gösteren bir veri tabanını kullanıma açtı.

Veri tabanında,Türkiye’nin hangi ilinde hangi yatırımcının hangi marka türbinlerle ne kadarlık güçte türbinler kurduğundan, saatlik, aylık ve yıllık elektrik üretimi ve oranlarına; rüzgâr santrallerinin Türkiye haritası üzerinde dağılımından, projelere, firmalara ve illere göre üretim miktarına kadar çok geniş bir veri adresinde eş zamanlı olarak yer alacak.

Ayrıca, yatırımcılara, firmalara, projelere ve yıllara göre üretim miktarları da sayfada erişilebilen bilgiler arasında yer alacak ve bu sayede rüzgâr yatırım projeksiyonları da harita üzerinde değerlendirilebilecek.

Veri tabanı hakkında açıklamalar yapan TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, ‘‘Veri tabanımız sayesinde rüzgâr istatistikleri anlık olarak izlenebilecek; yatırımcılara, türbin üreticilerine, bölgelere, şehirlere ve yıllara göre filtrelenebilme özelliğiyle istenen her türlü istatistiki veriye ulaşılabilecek. Daha önce 6 ayda bir yayınladığımız istatistik raporlarına da bu şekilde istenen her an erişim sağlanmış olacak. Bir rüzgâr santrali devreye alındığı anda bu, eş zamanlı olarak santral haritamızda görünür olacak,’’ ifadelerini kullandı.

Rüzgâr sektörü, 8,288 MW’lık kurulu güçle Türkiye elektriğinin yaklaşık yüzde 10’unu üretiyor.

TÜREB’in oluşturduğu veri tabanına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın