İki farklı Macron

MDN İstanbul

Akdeniz’e kıyısı bulunan 7 Avrupa Birliği (AB) ülkesi Fransa’nın Korsika adasında bir mini zirve gerçekleştirdi.

Akdeniz’e kıyısı olan Yunanistan, Fransa, Malta, İtalya, İspanya, Portekiz ve GKRY’nin katılımı ile gerçekleşen zirveden sonra açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘‘Saf değiliz, ama Türkiye ile iyi niyet çerçevesinde yeniden diyalog kurmak istiyoruz,’’ dedi.

Toplantı sonrası katılan tüm ülkelerin imzaladığı sonuç bildirisinde ise, ‘‘Türkiye’yi diyaloğa dahil etme konusunda ilerleme kaydedilememesi ve Türkiye’nin tek taraflı faaliyetlerini devam ettirmesi halinde, AB Konseyi’nin kısıtlayıcı tedbirleri geliştirildiği yeni listeler hazırlama konusunda hazır olduğu görüşündeyiz,’’ ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Konseyi’nin 24-25 Eylül’de yapılacak olan toplantısında Türkiye’ye karşı kısıtlayıcı tedbirler alınmasının konuşulacağının belirtildiği bildiride, ‘‘Türkiye tarafından egemenliği ihlal edilen Yunanistan ve Rum Kesimi’ne tam destek veriyoruz ve onların yanındayız,’’ denildi.

Mini zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise Ankara’nın bölgedeki doğalgaz arama çalışmalarını sonlandırmak için bu ayın sonunda yapılacak olan AB Zirvesi’ne kadar vaktinin olduğunu söyledi ve ‘‘Yunanistan, AB’nin sınırlarını koruma görevini sonuna kadar üstleniyor ve bunun karşılığı olarak da AB’den dayanışma ve destek bekliyor. Türkiye’nin Avrupa’yı bölme girişimine karşı mücadele edeceğiz,’’ açıklamasını yaptı.

Ankara’dan sert cevap
Zirve’den sonra yayımlanan bildiri ve yapılan açıklamalar sert tepki gösteren AKP Basın Sözcüsü Ömer Çelik, ‘‘Bizim sizin gibi sömürgeci kafalarla sorunumuz var Bay Macron. Acı çektirdiğiniz haklarla ve sömürmek istediğiniz halklarla insani ve kardeşlik bağımız var. O yüzden sizinle karşı karşıyayız. Tehdit dili kullandığınız ülke Türkiye’dir. Türkiye size en uygun cevapları verecektir” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın