İBB, Kanal İstanbul Bilimsel Değerlendirme kitabını tanıttı

MDN İstanbul

Prof. Dr. Derin Orhon

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 10 Ocak’ta gerçekleştirilen Kanal İstanbul Çalıştay Raporu’nu kitap haline getirdi.Kanal İstanbul Projesinin, 17 farklı uzmanlık alanından 29 bilim insanı tarafından değerlendirildiği ‘Çok Disiplinli Değerlendirme’ kitabının tanıtımı İBB Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Kitabın editörlerinden olan ve törende İstanbul’un yıllar boyu çok hoyrat kullanıldığı belirten Prof. Dr. Derin Orhon, ‘‘ Şimdi de ölümcül bir darbe vurmak istiyorlar. Kanal İstanbul adını da beğenmiyorum. Kanalın, İstanbul ardıyla bir arada konuşulmaması gerekir. İnşallah bu proje gerçekleştirilmeden unutulur. Kanal’ın amacını da öğrenmeye çalıştık bu kitapta. Biz bu kitapla aslında ÇED çalışması yaptık. Kanalla ilgili ÇED çalışması nasıl olurun bir örneği. Bakanlığın dikkatine sunuyorum, okusunlar öğrensinler. Karadeniz kıyısına 38 km boyunca dolgu yapıyorlar. Marmara’da bir ekolojik çalışma yapılmadan bütün debileri yanlış alarak, 2015 ile 2020 arasında İSKİ’nin yaptığı deniz çalışmalarının hiçbirine itibar etmeyerek bir sonuç çıkarmışlar. Ya İstanbul’u seçin ve onu koruyalım ya da kanalı seçin,” ifadelerini kullandı.

Gürkan Akgün

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün de konusunda uzman bilim insanlarının uzun uzadıya teknik analizler içerdiğini belirterek, “Kanal İstanbul’un ÇED raporunda çok ciddi hatalar yapıldığını tespit ettik. Beraberinde gelecek imar hareketinin de İstanbul’da çok olumsuz sonuçlar doğuracağını gördük. İBB olarak Kanal İstanbul’a yönelik itiraz ve hukuki süreçleri sürdürüyoruz. Kanal; yaşam, orman, tarım ve sularımızı geri dönülmeyecek şekilde yok edecek bir proje” dedi.

Can Akın Çağlar

Törende konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ise kitapların bugüne kadar yapılmış ilk bilimsel ve detaylı bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu durum yayınlarımızın önemini daha da arttırıyor. 17 farklı bilim alanında 29 bilim insanı ve uzman, bilimsel verilere dayanarak Kanal İstanbul’un şehrimize yapacağı etkileri ortaya koymuştur. Kitapta bir kanalın oluşturabileceği her alandan çok önemli başlıklar ve çok ciddi tespitler var,’’ dedi.

 
Kanal İstanbul Projesinin, 17 farklı uzmanlık alanından 29 bilim insanı tarafından değerlendirildiği ‘Çok Disiplinli Değerlendirme’ kitabında şu konular yer alıyor:

-Gemilerin hareket ve manevraları
-Deniz ulaşımı
-Uluslararası deniz hukuku ve Montreux Sözleşmesi
-Deprem mühendisliği, deprem ve tsunami riski
-Kanal hidrodinamiği
-Doğa ve çevrenin korunması
-Deniz bilimleri
-Yeraltı sularının durumu
-Entegre kıyı ve deniz yapıları
-Trafik ve ulaşım
-Fiziki coğrafya, atmosfer, hava ve iklim değişikliği
-Altyapı ve arıtma tesisleri
-Kültürel ve doğal varlıklar

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın