Cargill Türkiye, 20 ülkenin merkezi olacak

MDN İstanbul

Cargill Türkiye, Fas’tan Kazakistan’a kadar geniş bir coğrafyayı kapsayan Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri’nde gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlarda yönetim üssü olarak Türkiye’yi seçti. Türkiye’de 120 milyon YTL’nin üzerinde bir yatırımı ve 480 milyon YTL iş hacmi bulunan Cargill Türkiye, önümüzdeki dönemde Türkiye merkezli olmak üzere yurtdışı yatırımlarına hazırlanıyor. Yatırım için ilk etapta Mısır, Suudi Arabistan ve Kazakistan’ın düşünüldüğünü belirten Sayınataç: “Ama incelemeye aldığımız ve yatırım planladığımız ülke sayısı 20 civarında. Tüm bu yurtdışı operasyonlar Cargill Türkiye eliyle gerçekleştirilecek. Bu da bizi oldukça mutlu ediyor” diye konuştu.
Türkiye’nin TMO’dan sonra en büyük mısır alıcısı olan Cargill her yıl Türkiye’de  üretilen mısırın yaklaşık yüzde 10’nu satın alıyor. Ayrıca Cargill Gıda Türkiye Depolama tesislerinde 200 bin ton mısır stoğu yapabiliyor.
Türkiye genelindeki 30-40 bayi aracılığı ile Cargill Gıda Türkiye yerli mısır alımı yapmakta ve İzmir, Manisa, Bursa-Orhangazi, Adana, Mersin, Maraş illerindeki silolarda depolanıyor.
Alımları ağırlıklı olarak Adana ve Mersin illerinden gerçekleştirmekte ancak Trakya yöresi Adapazarı, Bursa-Karacabey, Manisa, İzmir, Aydın, Antalya, Maraş, G.Antep, Urfa, Mardin, Konya ve Batman gibi hemen hemen mısır yetiştirilen her yöredeki çiftçiden ürün satın alıyor. Cargill satın alımlarında “peşin ödeme sistemi ve alım garantisi” veriyor.

Demir çekikte de var
Cargill Türkiye, İzmit Yarımca’daki Rota Limanı’nda yürüttüğü hububat ve yağlı tohumlar operasyonu ile gıda üreticilerimize düzenli olarak hammadde tedarik ediyor.  Silo 10 bin m2’lik alana ve 100 bin ton tahıl depolama kapasitesiyle 2007 yılında yaklaşıkbir milyon ton tedarik gerçekleştirdi.
Cargill Ferrous International’ın dünya çapındaki 16 acentasından biri olan İstanbul Ofis’i temel olarak demir çelik ticareti yapıyor. Sunduğu  mali ve lojistik çözümler ile demir çelik üreticilerine Amerika ve Uzak Doğu pazarlarında ihracat imkanı yaratıyor.

Türkiye’de mısır
Mısır, Türkiye’de tarla ürünleri arasında ekiliş alanı bakımından yedinci sırada. Üretim miktarı bakımından ise üçüncü sırada. Ekonomik olarak başta Çukurova olmak üzere Akdeniz, Karadeniz ve Ege Bölgesi’nde yetiştirilen mısır ülkemizin diğer bölgelerinde de küçük çapta yetiştiriliyor. Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin ve gıda sanayinin gelişmesine paralel olarak ülkemizde mısıra olan talep artmış durumda.
1980’lı yıllarda 1 milyon 300 bin ton civarında olan üretim 2006 yılında Türkiye İstatistik Kurumu ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığı rakamlarına göre 3 milyon 850 bin ton olarak gerçekleşti.

2007’de 700 bin ton ithalat
2007 yılı mısır üretim tahmini ise 3 milyon 85 bin ton civarında. Türkiye ilk defa 1982 yılında mısır ithalatına başladı. Son on yıllık dönemde mısır ithalat miktarı 537 bin ton ile 1 milyon 818 bin ton arasında değişiyor. 2005 yılında üretim artışına paralel olarak ithalat 152 bin tona düştü. 2006 yılında ise hiç ithalat yapılmadı. 2007 yılında elde kesin rakamlar olmamakla birlikte 700 bin ton mısır ithalatı yapıldığı tahmin ediliyor. Mısır üretiminin artmasına paralel olarak 10 bin ton civarında seyreden mısır ihracatı 2005 yılında 128 bin tona, 2006 yılında ise 177 bin tona çıktı.
Mustafa Sayınataç, Cargill Türkiye olarak en büyük amaçlarının Türk ekonomisinin ve gıda sektörünün kesintisiz büyüme hedefine katkıda bulunmak olduğunu belirtiyor.

Bunu Paylaşın