Klas kuruluşları virüs nedeniyle kadro daraltıyor

MDN İstanbul

Aralarında Lloyd’s Register’ın (LR) da bulunduğu bazı klas kuruluşları, koronavirüs kaynaklı ekonomik fırtınayla baş etmek için çalışanlarını ücretsiz izne çıkarırken, DNV GL gibi başka kuruluşlarsa koronavirüs sonrası alım yapacaklarını belirterek çalışanlarını işten çıkarıyorlar.

Lloyd’s List’in haberine göre, en büyük klas kuruluşundan ikisi geçici olarak çalışan sayısını azaltmaya başlamışken, birçok diğer kuruluş ise çalışanları işten çıkarmadan veya ücretsiz izin uygulaması olmaksızın fırtınayı atlatabileceklerini öne sürüyorlar.

Lloyd’s Register CEO’su Alastair Marsh, kuruluşun Ocak’tan beri salgınla ilgili benzeri önlemler almakta olduğunu ve Çin’de çalışanların işe dönmeye başladığını bildirdi.
Marsh, “Hem güvenlik anlamında hem müşterilerimizi desteklemek adına Çin’deki çalışanlarımızın deneyiminden çok şey öğrendik. Bu da virüs Batı’ya doğru yayıldıkça daha proaktif bir biçimde önlem almamıza olanak sağladı,” dedi.

Marsh, kemer sıkma çabaları çerçevesinde Avrupa ülkelerindeki iş yükü daha az olan çalışanları için, hükümetlerin sunduğu izinli çalışana maaş desteği paketlerine başvurduklarını anlattı.

Diğer birçok kuruluş gibi gemi incelemelerinde uzaktan teknolojileri gittikçe daha çok kullanan Lloyd’s Register, kural koyucuları ve tanınmış kuruluşları gemi incelemelerinin ertelenmesi yönünde ortak bir tavır belirlemeye davet ediyor.

DNV GL ise, klas kuralları ve yasal kararlar temelinde ertelemelerin mümkün olduğu yerlerde, koronavirüsle ilgili durumu istisnai bir koşul olarak kabul etmeye açık olduklarını belirttiği açıklamada, “Bir gemide yapılacak incelemenin ertelemeyle ilgili bir hükmü yoksa ve biz de DNV GL olarak bu incelemeyi gerçekleştiremiyorsak, çoğu kez mücbir sebep prensibinin işletilerek geminin gerekli incelemeler için üzerinde uzlaşılmış bir limana ilerlemesine izin veriyoruz,” ifadelerini kullandı.

Kuruluş Nisan’ın son haftasında tüm branşlarında çalışma saatlerini azalttığını ve Norveç’te destek pozisyonlarındaki bazı çalışanlarını kısmi olarak işten çıkardığını açıkladı. Toplamda şirketin Norveç’te bulunan 2 bin 50 çalışanının yaklaşık yüzde 10’u bu önlemlerden etkilenmiş oluyor. DNV GL geçici işten çıkarmaların 16 Nisan’da yürürlüğe girdiğini ve üç ay geçerli olduğunu söyledi.

Şirket açıklamasında ayrıca başka ülkelerde de ileride benzeri önlemler alınmasının gerekebileceğinin altını çizdi. DNV GL özellikle petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji ve denizcilik sektöründe faal olan bir şirket.

DNV GL CEO’su Remi Eriksen, “Geliştirdiğimiz dijital araçlar ve süreçler iyi bir 2019 yaşamamızı sağladı. Şimdi koronavirüs nedeniyle fiziksel mesafe önlemleriyle karşı karşıyayken, aynı dijital araçlar müşterilerimizin karşı karşıya olduğu kısa dönemli zorlukları aşmada önemli rol oynuyor,” dedi ve “Koronavirüsün ekonomik etkisinin bilincinde hareket eden DNV GL, şirketin gelirlerinde düşüş olmasını engellemek için çalışanların saatlerinde kısmi azaltmalar da dahil olmak üzere birçok önlem alıyor. Alınan tedbirlerin derecesi ülke ve iş koluna göre değişiklik gösterecektir,” şeklinde konuştu.

Savaşa hazır olanlar
Ancak bazı klas kuruluşlar da sektördeki bozulmanın çalışanlarını etkilemeyeceği konusunda emin.

Amerikan Denizcilik Bürosu yetkilileri, Lloyd’s List’e yaptıkları açıklamada “İnsan, süreç ve teknolojilere yapmış olduğumuz stratejik yatırımlar gereği koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik tufanı atlatmaya hazırız,” dedi.

Şirket yaptığı açıklamada, uzaktan inceleme seçeneklerini artırdığını ve sektöre destek vermeyi sürdürebildiğini belirterek, çalışanların ücretsiz izne çıkarılması, saatlerin düşürülmesi veya maaş ayarlamaları yapılması gibi bir planın da bulunmadığının altını çizdi.

İtalyan klas kuruluşu RINA da koronavirüsün operasyonlarında minimal bir etki yarattığını söyleyerek, çalışanlarının etkin bir şekilde evden çalışabildiğini belirtti.

RINA’nın üst düzey yöneticisi Ugo Salerno, incelemelerin sürmesi konusunda birçok büyük kuruluşla anlaşmaya vardıklarını söyledi. RINA yılsonu rakamlarının gelişmelerden biraz etkileneceğini ancak olanın “bir felaket olmadığını” belirtti. İşten çıkarmaların planlanmadığının altını çizen Salerno, şirketin İtalyan devletinin açıkladığı desteklere başvurmayı da düşünmediğini söyledi.

Fransız klas kuruluşu Bureau Veritas konuyla ilgili açıklamasında deniz ve deniz aşırı incelemelerin devam etmesinin sağlanması için fiziksel veya uzaktan incelemelerin devam ettiğini ve bu yönde önlemler alındığını belirtti. Lloyd’s List, Bureau Veritas’ın bazı çalışanlarının izin kullanmaya çağrıldığını belirtti. Bu çalışanların ertelenen projeler tekrar başladığında, yılın ikinci yarısında, yoğun iş yükü için daha hazırlıklı olacağı düşünülüyor.

Polonya Sicili, çalışanlarının üçte ikisinin evden çalıştığını söyleyerek, bunun dışında işlerinin daha önce olduğu gibi devam ettiğini belirtti. Polonya Gemi Sicili Yönetim Kurulu Üyesi Dariusz Rudzinski, uzaktan yapılan incelemelerin sadece küçük işler için mümkün olduğunu ancak senelik incelemeler için mümkün olmadığını belirterek, IMO’nun var olan sertifikalara iki veya üç aya kadar uzatma getirmeyi konuştuğunu hatırlattı.

Hint Sicili ve Japon ClassNK ise uzaktan gerçekleştirilen incelemeleri daha çok tercih ettiklerini belirttiler.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın