IMO 2020, Avrupa’da bunkerlerin kâr marjını artırdı

MDN İstanbul

Rotterdam'daki yüzde 0,5 VLSFO bunker kâr marjları, geçen seneki yüzde 3,5 HSFO kâr marjlarına oranla daha yüksek kaldı.
S&P Global Parts’ın verilerine göre, Avrupa üst pazarı üzerinden teslim edilen ürünlere yönelik bunker kâr marjlarında IMO 2020’den sonra önemli ölçüde artış olduğu görüldü.

IMO 2020’den ilk şikâyetler bazı limanlarda, kısıtlar sonrasında bunkerlerin düşük sülfürlü yakıtlarına (VLSFO) olan talebin zorunlu hale gelmesi ile ortaya çıkmaya başladı. Kâr marjlarının ve maliyetlerin yüksek emisyonlu yakıtların (HLSFO) tarihi değerlerinden daha yüksek seviyelere ulaştığı belirtildi.

Rotterdam’daki yüzde 0,5 VLSFO bunker kâr marjları, Ekim ayında otoritelerden gelen fiyatları dengeleme talebi ile yumuşamasına rağmen geçen seneki yüzde 3,5 HSFO kâr marjlarına oranla daha yüksek kaldı.

HLSFO’ların Rotterdam’a FOB taşımacılığı yapan Rotterdam mavnalarına olan maliyeti Ocak ayında 13,66 dolar/ ton seviyelerine ulaştı. Bu oran 2019 Ocak ayındaki 7,28 dolar/tonluk HLSFO maliyetlerinin neredeyse iki katı durumda.

Akdeniz’de zaten yeni yakıtlara geçiş ile beraber kâr marjlarında ciddi bir yükselme bekleniyordu. Ocak ayında Cebelitarık’a teslim edilen yüzde 0,5 oranlı yakıt yüklü kargolarının maliyet ortalaması 90,38 dolar/ton ile 2019 Ocak’taki yüzde 3,5 oranlı yakıtın 29,11 dolar/tonluk maliyetinin yaklaşık üç katına çıktı.

IMO 2020’nin yürürlüğe girmesiyle; daha yüksek rafineri maliyetleri, artan talep ve oluşan yoğun trafik nedeniyle bunker yakıt fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Bunu Paylaşın