Siyasi tansiyon düşerse sinyaller olumlu

MDN İstanbul

Barış Pınarı Harekâtı’nı ekim ayı içinde başlatan ve sonlandıran Türkiye’nin gündemine şimdi de; ABD’de Temsilciler Meclisi’nden açık ara oy farkı ile geçen Ermeni Soykırımı iddialarına ilişkin tasarı ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyonuna ilişkin Türkiye’ye bazı yaptırımlar getirilmesini öngören yasa tasarısı oturdu

Kuzey Suriye harekâtı sırasında finansal piyasalarda ve varlık fiyatlarında yaşanan sınırlı bir bozulma, harekâtın bitmesiyle kısmen toparlandı. Döviz, faiz ve borsadaki kayıplar önemli ölçüde geri alındı. Temsilciler Meclisi oylamaları ise henüz etki etmese de piyasaların üzerinde ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi duracak görünüyor. Peki siyasi gelişmeleri bir kenara bırakıp, piyasaların genel durumuna özetle bakacak olursak, beklentiler ne yönde?

Büyüme tarafında olumlu sinyaller geliyor
Ekonomistlere göre, Merkez Bankası’nın beklentilerin ötesine geçen faiz indirimini yapabilmesi ve piyasaların buna sınırlı bir tepki vermesi, olağanüstü dönemin sonuna gelindiğine yönelik bir işaret. Tarımdaki büyümenin yanı sıra yılın son iki ayına hızlı bir faiz düşüşüyle, emlak ve otomobil piyasasının kısmen canlanmasıyla girildiğine dikkat çeken ekonomistler; düşen faizlerin ve düşen enflasyonun pozitif etkilerinin görülebileceği bir döneme girildiğini söylüyor. Uzmanlar, sadece pozitif değil, baz etkisinden dolayı rakamsal olarak yüksek sayılabilecek bir büyümeyle karşılaşabileceğimizi belirterek, en azından bu çeyrekten başlayarak gelecek yılın ortasına kadar üç çeyrek için yüksek sayılabilecek büyümenin mümkün olduğunun altını çiziyor. Hükümetin gelecek yıl için resmi büyüme tahmini yüzde 5, IMF’nin tahmini de yüzde 3 düzeyinde bulunuyor. Uzmanlar, ekonomide normal gündeme dönüldüyse, satın alınacak veya fiyatlanacak konunun, büyümenin geri gelmesi olduğunun altını çiziyor.

Türkiye için pozitif gelişmeler
Bunun yanı sıra ekonomistlere göre, Türkiye ekonomisi için olumlu görülen birkaç gelişmeyi daha not etmek gerekiyor. ABD Merkez Bankası FED’in son faiz indirimini yaptıktan sonra “tamam” mesajı vermesi yolunda beklentilerin yoğunluğu Türkiye için olumlu. ABD Başkanı Kuzey Suriye harekâtı sırasında finansal piyasalarda ve varlık fiyatlarında yaşanan sınırlı bir bozulma, harekâtın bitmesiyle kısmen toparlandı. Döviz, faiz ve borsadaki kayıplar önemli ölçüde geri alındı. Temsilciler Meclisi oylamaları ise henüz etki etmese de piyasaların üzerinde ‘Demokles’in Kılıcı’ gibi duracak görünüyor. Peki siyasi gelişmeleri bir kenara bırakıp, piyasaların genel durumuna özetle bakacak olursak, beklentiler ne yönde?

Kritik tarih 13 Kasım
Öte yandan uzmanlara göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın 13 Kasım’daki görüşmesi en önemli gündem maddesi. Bu görüşme son dönemde iki ülke arasında son dönemde sık sık tırmanan tansiyonun yönü anlamında önümüzdeki döneme ilişkin ipuçları verecek. Çünkü bu görüşmede iki ülke ilişkilerinin geniş çaplı ele alınması bekleniyor. Uzmanlara göre, son yılların en kritik görüşmesinde iki ülke ilişkilerinde yol ayrımına da gelinebilir, normalleşmeye devam da denilebilir. Piyasalarda kasım ayının ilk yarısının bu görüşmenin etkisinde geçmesi bekleniyor.

Bunu Paylaşın