3 boyutlu sismik aramayı ‘Barbaros Hayrettin’ yapacak

MDN İstanbul

TPAO denizlerde petrol arama faaliyeti yapmak için Norveç’ten 130 milyon dolar değerinde sismik arama gemisi satın aldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ”2 ve 3 boyutlu sismik aramalarla alakalı uluslararası arenada başarısını kanıtlamış bir sismik gemi satın aldık. 130 milyon dolar civarında bir ödeme yaptık. Gemimiz 30 Ocak’ta Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul’a ulaştı” dedi.
Yıldız, geminin öncelikle Karadeniz’de daha sonra da Akdeniz’de sismik aramalar yapacağını kaydederek, şunları söyledi:
”3 boyutlu sismik arama yaptığı için de daha hızlı mesafe alacağımızı düşünüyorum. Başbakana arz ettiğimde isminin Barbaros Hayrettin Paşa konmasını uygun gördü. Bu gemi özellikle karada yaptığımız çalışmalara ek olarak denizde yaptığımız çalışmaları ve uluslararası anlaşmalara zemin oluşturacak yapıyı çok güçlendirecek, hızlandıracak. Bunu hep beraber inşallah görmüş olacağız.”

Maliyeti 130 milyon dolar
Norveçli Polarcus firmasından 130 milyon dolara satın alınan, yaklaşık 85 metre uzunluğunda olan ve helikopter iniş pisti bulunan gemi, 2 ve 3 boyutlu sismik veri toplayabilecek. Polarcus firmasının kurumsal rengi olan yeşil renkteki gemi, gümrük ve liman kayıt işlemlerinin ardından kırmızı-beyaz renge boyanacak.
İleriki günlerde Beşiktaş İskelesi’ndeki Barbaros Türbesi önünde düzenlenmesi planlanan bir törenle kamuoyuna tanıtılacak gemi, önce Karadeniz’de ardından da Akdeniz’de çalışmalara katılacak.
Bilindiği gibi Türkiye’nin ilk yerli üretim sismik gemisinin inşaatı İstanbul Tersanesi’nde devam ediyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın