2’inci Türkiye Denizcilik Zirvesi İstanbul’da başladı

MDN İstanbul

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen 2’inci Denizcilik Zirvesi İstanbul’da, Tersane İstanbul’da başladı.denizcilik zirvesi

‘Türkiye’nin uluslararası ticaretteki önemi giderek artıyor’
Deniz sektöründen birçok temsilcinin katıldığı zirvede Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türk denizcilik filosunun geliştirilmesi, gemi istihdamı, lojistik odağında deniz yapıları alt yapısı, jeopolitik gelişmeler konularıyla dört ana konuda bir araya geleceğiz. Hem ülkemiz hem de dünya için vazgeçilmez olan denizlerimizle ilgili strateji, hedef ve çalışmalarımızı masaya yatıracağız” açıklamasını yaptı.denizcilik zirvesi

Karaismailoğlu, “Deniz taşımacılığı şüphesiz ki dünya ekonomisinin merkezi, küresel ticaretin de bel kemiğidir. Dünya genelinde taşınan yüklerin değer olarak yüzde 90’ı, değer olarak da yüzde 70’i deniz yoluyla taşınmakta. Düşük maliyet ve verimlilik avantajıyla deniz taşımacılığı sürdürülebilir ekonomik gelişim ve refah için olmazsa olmazdır” dedi.

Deniz taşımacılığının küresel ticaretin de bel kemiği olduğunu dile getiren Bakan Karaismailoğlu, “İstatistikler, Dünyada Covid-19 nedeniyle yaşanan yaklaşık yüzde 30’luk ticari daralmanın, 2008 finansal krizinden daha derin olduğunu göstermektedir.

Pandemi döneminde, bu zorlu süreçte, ülkemizin lojistik sektörü tüm diğer ülkelerdekiler gibi önemli bir sınav vermiştir. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın etkilerine de hep beraber şahit olmaktayız. Tüm bu gelişmelere rağmen ülkemiz bu darboğazdan, devlet aklıyla planlanan yatırımlar ve aldığı önlemler ve sektöre verdiği destekle güçlenerek çıkmıştır.

Üç kıtayı birbirine bağlayan önemli jeostratejik ve jeopolitik konumuyla ülkemiz, aslında sadece sektörü açısından değil, ulaşımın her modunda lojistik bir üs olmaya aday bir ülkedir.

Türkiye, 4 saatlik bir uçuş süresiyle; 1,6 milyar insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayrisafi Millî Hasıla ve 7 trilyon dolarlık ticaret hacminin olduğu bir pazarın tam ortasında. Asya-Avrupa kıtaları arasında en kısa, güvenli ve ekonomik uluslararası ulaşım koridoru olan “Orta Koridor”un anahtarı konumundaki ülkemizin uluslararası ticaretteki reddedilemez önemi her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, son 20 yılda ulaşım ve iletişim altyapısına 183 milyar dolar yatırım yaptıklarına da dikkat çekti.

‘Denizcilik Çalışma Sözleşmesi değerlendirilecek’
Zirvede Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan’da açıklamalarda bulundu. Baylan, “Ülkemizde her yıl 100’ün üzerinde denizcilik eğitim kurumundan 4 bin gemi insanı adayı mezun olmaktadır. Aktif 135 bin gemi insanının sadece kendi ticaret filomuzda istihdam etme imkânımız bulunmadığından kalifiye denizcilerimize, yeni iş imkânı oluşturmak ile denizcilerin özlük hakları ve gemideki yaşam standardı gibi konuları düzenleyen Denizcilik Çalışma Sözleşmesine ülkemizin taraf olma sürecini gibi konu başlıkları ile gemi insanı istihdamı MLC sözleşmesi değerlendirilecektir” dedi.

‘Kabotaj Kanunu denizciliğin büyümesinde önemli rol oynadı’
Deniz Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın da açıklamalar yaptığı zirvede, “96’ıncı yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu, denizciliğimizin gelişip büyümesinde, çok önemli bir rol oynamıştır” ifadelerini kullandı.

Kıran, “Geldiğimiz noktada Türk denizciliği, gelişerek büyüyerek ilerliyor ama önümüzde alınacak daha çok uzun bir yol, hep birlikte atacağımız daha çok büyük adımlar var. Covid-19 salgını sonrasında küresel tedarik zincirinde yaşanan dönüşüm hem de Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı ve iklim değişikliği çerçevesinde atılan adımlar, önemli fırsatları ve bununla birlikte önemli tehditleri içinde barındırmaktadır” dedi.

Deniz Odası Yönetim Kurulu Başkanı, iklim değişikli ile mücadele ve Yeşil Mutabakatın uygulamaları ile gelecek uygulamalar ve düzenlemeler sonucu önümüzdeki 10 yıl gibi kısa bir sürede Türk sahipli filomuzun büyük oranda yenilenme ihtiyacının ortaya çıktığını da ifade etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın