Atık ısıdan temiz elektrik üretimi mümkün

MDN İstanbul

Yükselen enerji fiyatları ve CO2 emisyonlarının azalmasına yönelik önlemlerin getirilmesi, atık ısı kullanımını ekonomik enerji geçişinde önemli bir bileşen haline getiriyor. Fosil yakıtlardan sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş gelecek için önemli bir yapı taşı oluşturuyor.

Alman Enerji Ajansı tarafından enerji verimliliği kapsamında yapılan bir ankete göre, şirketlerin sadece yarısı, kendi atık ısı potansiyellerinin farkında. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler bu potansiyelleri tanımlamayı ve kullanmayı zor buluyorlar. Ancak bugün mevcut olan çok sayıda enerji verimliliği teknolojisi çok iyi sonuçlar veriyor.

Atık ısı kullanım teknolojisi, kullanılmayan atık ısının Organik Rankine döngüsü ile elektrik enerjisinin elde edildiği bir sisteme dayanıyor.

Akışkan olarak su kullanılan bir enerji santralinde defalarca yüksek sıcaklık ve basınca tâbi tutularak yüksek verimli kuru buhar eldesi tekrar sağlanabilirken, Almanya Münih merkezli Orcan Efficiency Pack tarafından üretilen cihazlar ile bu işlem R245f gazı ile düşük sıcaklıklarda ve basınçta tek seferde yapılan ısı transferi ile gerçekleşebiliyor. Elektrik üretimi, işin elde edilebildiği yüksek verimli expander’e mekanik olarak bağlı jeneratör sayesinde yapılıyor. Kondanser vasıtasıyla çalışma sıvısı sıvılaştırılıyor ve pompa yardımıyla basınçlandırılarak çevrim tamamlanıyor.

500 kW’tan itibaren 1 mW kurulu gücü olan motorlu tüm gemi tipleri için uygun olan Orcan Efficiency Pack cihazları ile atık ısı, motorun egzoz gazlarından ve ceket soğutma suyundan, aynı zamanda bir buhar veya termal yağ devresinden de alınabiliyor. Bu sayede yüzde dokuza varan yakıt tasarrufu sağlanıyor.                                               

Tak&Çalıştır modunda çalışabilen, standart endüstriyel bileşenlere sahip olmakla birlikte 15 yıl kullanım ömrü olan cihazlar gemilerde de tercih ediliyor. Hafnia Lise isimli tanker gemisine monte edilen 4 adet Orcan Efficiency Pack ünite ile yılda 106,477 euro yakıt tasarrufu elde edilirken, 4 bin 600 çalışma saatiyle yılda 515 ton CO2 salınımı engellendi. Grandi Navi Veloci’ye ait bir feribota monte edilen 4 adet ünite, yatırım maliyetini 3,4 yılda geri kazandırırken, yılda 197,827 euro yakıt tasarrufu sağlayarak, 1,533 ton CO2 salınımını engellendi. Orcan Efficiency Pack’i Türkiye’de Artı Denizcilik temsil ediyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın