2015 yılında Euro, 1 dolara inebilir

MDN İstanbul

MarineDealNews’ün geçen ayki sayısının kapak analizinde, küresel kriz nedeniyle ekonomilerindeki sorunları aşmak için canla başla mücadele eden ülkelerin, uluslararası rekabette avantaj sağlamak ve büyümeyi desteklemek için para birimlerini zayıflatma ve ihracatlarını bu yolla artırmayı hedeflediklerine yer vermiş ve Euro’daki hızlı değer kaybına dikkat çekmiştik. Euro’daki hızlı değer kaybına dikkat çeken dünyanın önde gelen bankalarından Morgan Stanley (MS), mart ayı sonunda yayımladığı küresel kur stratejisi raporunda adeta bu soruya yanıt veriyor. Morgan Stanley´e göre; büyümeyi desteklemek için Euro’yu zayıflatmaya yönelik politikalar sebebiyle gelecek 2.5 yılda Euro 1 dolara inebilir.
Morgan Stanley küresel kur stratejisi başkanı Hans-Guenter Redeker´e göre, bu yıl yüzde 3  gerileyen Euro, Güney Kıbrıs kurtarmasının bölge bankalarında mevduatların güvenliğine dair endişeleri artırmasıyla düşmeye devam edecek. Redeker, İtalya´da hükümet kurulamamasının da Euro’yu zayıflattığına dikkat çekti. Redeker, “Güney Kıbrıs ile ilgili politikalar sebebiyle insanlar bölgeyi mevduatlar ile fonlamaktan endişeli. Uzun vadede etki, Avrupa´da parasal geçişin işlememesi, büyüme olmaması, kredi olmaması şeklinde olabilir.” diye konuştu. “2.5 yıl içinde Euro, 1 dolara inebilir” diyen Redeker, “Avrupa, Japonya´nın yaptığını yapmak zorunda kalabilir. İhracat ve büyüme için üçüncü ve dördüncü çeyreklerde kurun zayıflatılmasına yönelik politikalar gelebilir” diye konuştu.

Euro, dolar karşısında 4 ayın en
düşük seviyesinde
Euro/dolar paritesinin geldiği nokta da Morgan Stanley’in raporunu destekler nitelikte. Çünkü Euro/dolar paritesi 27 Mart itibarıyla 1.2775’e kadar inerek son 4 ayın en düşük seviyesini gördü.
1 Şubat tarihinde 1.3640 seviyesinde olan parite 2 ayda yüzde 6.35 düştü. Mart ayı başında 1.3020 olan paritenin aylık kaybı ise yüzde 2’ye ulaştı. Paritedeki bu düşüşte Euro bölgesinde gelecekte sağlanacak yardımlarda özel yatırımcıların ağır kayıplar verebileceklerine ilişkin artan endişelerle hedge fonlarının satış yapmaları da etkili oldu.

MOODY’S: AB
yetkilileri ellerindeki
araçlara fazla güveniyor
Euro’daki düşüş tam gaz devam ederken Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den gelen bir açıklama da geleceğe yönelik endişeleri artırmaya yetti. Moody’s, Euro Bölgesi’nin Güney Kıbrıs’a yardım konusunu ele alışındaki yetersizliğinin, üye ülkelerin kredi notları üzerinde ekstra baskı oluşturduğu uyarısında bulundu. Moody’s Avrupalı yetkililerin krizin önüne geçme kabiliyetlerini fazla büyüttüklerine de dikkat çekti. Moody’s ülke riskleri direktörü Bart Oosterveld yaptığı açıklamada, “Yetkililer piyasa koşullarının olumlu olduğuna ve diğer ekonomilerle bankacılık sistemlerine yayılmayı engelleyecek araçlara sahip olduklarına çok güveniyorlar. Biz güvenin yersiz de olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın