Apostolakis’den Türkiye-Yunanistan görüşmelerine ilişkin değerlendirme

MDN İstanbul

Türkiye’den Yunanistan’a giden ve aralarında diplomatların ve üst düzey askeri yetkililerin bulunduğu karma komisyon ile Yunanistan Savunma Bakanlığı heyeti arasında, Ege Denizi’nde güven artırıcı önlemler ve işbirliğinin geliştirilmesine yönelik görüşmeler devam ediyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, devam eden görüşmelere ilişkin, “Biz bu kanalları açık tutacağız ve en iyi sonucu almak için çabalarımız sürecek,” dedi.

Apostolakis, Yunan Donanması’na ait Skaramangas ve Elefsine tersanelerini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan Savunma Bakanlıkları arasında Atina’da süren heyetler arası görüşmeleri değerlendirdi. İki tarafın karma komisyonları arasında güven artırıcı önlemlere ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirten Apostolakis; görüşmelerin iyi bir atmosferde ilerlediğinin altını çizerek, “Bu (güven artırıcı) önlemlerin uygulanmasıyla Ege’deki gerginliği azaltmayı başaracağız ve bir kaza veya kontrol dışına çıkabilecek bir sıcak temas olayı için endişeleri ortadan kaldırabileceğiz,” dedi. Apostolakis, bakanlıklar arasındaki benzeri ikili görüşmelerin devam edeceğine işaret ederek, “Bu son toplantı değil. Bu toplantılar devam edecek. Bizim heyetimiz de gerektiğinde Türkiye’ye gidebilir,” değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise devlet televizyonu ERT’ye verdiği demeçte, görüşmeleri değerlendirdi. Çipras, “Görüşmeler iyi bir ortamda gelişti. Komşumuz da Ege’de olası bir kaza tehlikesini anlıyor. Bu toplantılara ilişkin karar, benim Ankara’daki ziyaretim sırasında alınmıştı,” dedi.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere ilişkin Türkiye’yi “tahrik edici hareketlerde bulunmakla” suçlayan Çipras, “Biz anlaşmayı arzu ederken Türkiye konuşmayı reddediyor, kışkırtıcı eylemlerde bulunuyor. Türkiye’nin bu taktiği çıkmazdır ve günün sonunda bunu anlayacaktır,” iddiasını yineledi.

Öte yandan; Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Türk tarafının hak talep ettiği bölgelerde, uluslararası şirketlerin arama faaliyetlerine destek vermesi Türkiye ve KKTC’nin tepkisine yol açıyor. Enerji şirketlerinin bölgedeki çalışmaları üzerine Türkiye, uluslararası hukuka uygun olarak belirlenen deniz yetki alanlarıyla çakışan bölgelerde arama ve üretim çalışmalarına izin vermeyeceğini belirtiyor.

Bunu Paylaşın