VIKING Asya’ya Türk lider

MDN İstanbul

VIKING, yeni yapılanmasında Türk yöneticileri ön plana çıkartıyor. VIKING CEO’su Henrik Uhd Christensen, VIKING Türkiye Ülke Direktörü Yasin Kasa’nın, VIKING Asya bölgesine Kıdemli Ticarî Direktör olarak atandığını duyurdu. Yeni görevini Singapur merkezli sürdürerek VIKING’in tüm Asya Pasific ülkelerindeki ticari faaliyetlerini yönetecek olan Yasin Kasa’nın önceki görevine Ömür İzgili VIKING Türkiye Ülke Direktörü olarak atandı. Bu iki atama ile Türk yöneticilerin başarılarını paylaşan Christensen, VIKING LifeCraft™ ve gelecek hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulundu
Denizcilik sektöründe dünyanın önde gelen denizde can emniyeti ekipmanları ve hizmetleri tedarikçisi VIKING, Yunanistan gibi denizcilikte dünyanın lokomotifi olan bir pazarın yönetimini Türkiye merkezli yürütüyor. VIKING CEO’su Henrik Uhd Christensen, “Türk gemi sahipleri doğaları gereği birer rekabetçi olmalarından dolayı, VIKING olarak Türk pazarında devamlı bir büyüme öngörüyoruz,” dedi. Christensen, bu büyüme potansiyelinin karşılıklı fayda sağlaması açısından; tahmin edilebilir, sabitlenmiş fiyat yapıları çeşitliliği içinde yer alan tüm ürün ve markaların kendine has bir şekilde özelleştirilebildiği bir tedarik ve hizmet konsepti olan ‘VIKING Gemi Sahibi Sözleşmesi’ne en uygun karakteristiği olarak gördüklerini söyledi. Bu durumun Türkiye’nin kargo sektöründeki eylemlerinin ve atılımının diğer ülkeler tarafından da yakından takip edilmesinin ana sebebi olduğuna dikkat çeken Christensen, ayrıca iyi yöneticilerin de ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirtti.  Bu anlamda VIKING Türkiye Ülke Direktörü Yasin Kasa’nın şirket adına önemli bir kazanım olduğuna değinen Christensen, “Yasin Kasa, Türkiye’deki şirketimizi dokuz yıl önce kurduğumuzdan bu yana VIKING Türkiye Ülke Direktörü olarak bizimleydi. Türkiye’deki üssünde, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi komşu ülke pazarların sorumluluğunu da üzerine alarak, gerçekten takdir-e şayan bir iş çıkardı. Ancak bir süredir, kendisinin yeteneklerini daha geniş bağlamda değerlendirmeyi istiyorduk. Bu amaçla, Asya pazarındaki yeni Kıdemli Ticarî Direktörü’müz (Senior Commercial Director – Region Asia) olarak, VIKING’e hızla gelişen Asya pazarında Yasin Kasa rehberlik edecek,” diyerek Kasa’nın, yıllar içinde gösterdiği istikrarlı performansı ile artan başarı grafiğine dikkat çekti.

“Türkiye’deki gelenek devam etmeli”
Yasin Kasa, Türk ve Yunan pazarlarındaki bilgisi ve güçlü yerel ilişkileriyle VIKING Türkiye Yönetim Kurulu’nda görev almaya devam edecek. Christensen, Yasin Kasa’nın buradaki yönetim kurulunda yer almaya devam etmesinin VIKING ve müşteriler için çok iyi işleyen iş modelini korumak adına olumlu bir gelişme olacağını vurguladı. Yeni oluşturulacak ekip hakkında da bilgiler veren Henrik Uhd Christensen, VIKING’in 20 yıldır hiç ara vermeden, bir önceki seneye göre daima büyüyerek bugünlere gelindiğini, yeni ekibin bu büyümeyi devam ettirecek yeteneklere sahip kişilerden oluşmasını önemli bulduklarını belirtti. Büyüme konusunda VIKING’in geliştirdiği ürünler ve hizmetlerin de katkısının değerli olduğuna değinen Christensen, en önemli konunun, Türkiye’deki yeni ekibin devralacağı geleneği sürdürmesi olduğunu söyledi.

Cansallarında bakım aralığı uzadı
VIKING’in rekabette ön sırada olmasını sağlayan  önemli unsurlardan birini, “uzatılmış servis aralıklı cansalları”  olarak niteleyen Christensen, her yıl güverte üzeri ve yetkili servis istasyonunda 30 ayda bir yapılan servisten oluşan kombinasyonla servis yaptıklarını belirtti. Christensen sözlerine şöyle devam etti; “Her 12 ayda bir servis gören binlerce standard cansalının yanında; ürün kalitesi ve kullanım kolaylığı sağlayan cansallarımızla, 30 ayda bir servis gören cansallarının açık ara en büyük tedarikçisiyiz. Ayrıca, her iki cansalı tipini de VIKING Gemi Sahibi Sözleşmeleri’mize entegre etmeyi başardık. Bu da gemi sahiplerine, ihtiyaçları doğrultusunda, takas yoluyla bir tipten diğerine geçiş yapma imkânı veriyor. Bu gerçekten eşsiz bir fayda unsuru ve açıkça belirtmek gerekirse, beklediğimizden daha yaygın bir hâle gelmekte.”

Yolcu gemileri tarafında ise, “Cankurtaran botu mu yoksa cansalı mı?” tartışmasını -en azından yüksek kapasiteli tahliye sistemleri söz konusu olduğunda- tamamıyla değiştiren, özgün bir ürünümüz olan yeni VIKING LifeCraft™ sistemine karşı büyük bir ilgi var. VIKING LifeCraft™ modern cankurtaran botlarının otomatik tahrikli manevra gibi tüm avantajlarını günümüz cansallarının esneklik, konfor ve daha küçük ayakizi gibi özellikleriyle birleştiriyor. Dolayısıyla yolcular ve mürettebat için çok hızlı ve en yüksek emniyet ve güvenlik standartlarına sahip kalabalık tahliyeleri gerçekleştirmeyi sağlıyor.

10’dan fazla ülkeyi yönetecek
VIKING Asya’nın yeni Kıdemli Ticarî Direktörü Yasin Kasa, atandığı bu yeni göreviyle ilgili VIKING CEO’su Henrik Uhd Christensen ile uzun süre görüşmeler yaptıklarını ancak, yeni görevi ilk kendisiyle paylaşıldığında bu değişikliğin kendisine de sürpriz olduğunu belirtti. Yeni görevi için ailesiyle birlikte Singapur’a yerleşmeye hazırlanan Kasa, Singapur’un bölgedeki denizcilik konusunda en önemli merkezlerin başında yer aldığını, yeni görevinde 10’un üzerinde ülkeden sorumlu olacağını belirtti. Kasa yeni görevinde; Çin, Avusturalya, Japonya, Kore, Tayvan, Vietnam, Singapur, Yeni Zelanda, Hindistan gibi dev pazarların kendisinin yetki alanı içinde yer aldığını, sorumlu olduğu bölgelerin yönetiminde Türkiye gibi ‘Ülke Direktörü’ ile idare edilen yapıların olduğunu, bu direktörlerin kendine, kendisininse Asya’dan sorumlu başkan yardımcısına bağlı olarak çalışacağını belirtti. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden 1999 yılında Gemi Makineleri İşletme Mühendisi olarak mezun olan Yasin Kasa; “VIKING’i Türkiye’de 2008 yılında kurduk. Hizmet ağına komşu ülkelerden Bulgaristan ve Romanya’yı katarak emin adımlarla yol aldık. Sonra sorumluluk ağımıza Yunanistan gibi dünya ticaret filosunda etkin söz sahibi bir pazarı ekledik. Tüm bu gelişmeleri VIKING üst yönetiminin istikrarlı büyüme politikası ışığında sürdürdük. Bir o kadar değerli gördüğüm VIKING Türkiye ekibimizin tüm hedefleri her yıl büyütme azmine bağlılıkları oldu. Bu başarıyı küreselde yaşamımıza sundukları üstün başarı için her birine tek tek teşekkür ederim,” dedi.

Paydaş ilişkileri VIKING için çok önemli
“VIKING’in hizmet verdiği alanlardan önemli biri, tersaneler. Yeni inşa edilen gemilere can kurtarma malzemeleri satıyoruz,” diyen Kasa, Uzak Doğu’nun gemi inşa konusunda dünyanın önemli merkezlerinden biri durumunda olduğunu, bölgede bu alandaki pazar paylarını artıracak çalışmaları yoğunlaştıracaklarını ifade etti. İkinci önemli iş kolunun armatörler ile yapılan anlaşmalar olduğuna vurgu yapan Kasa, “Bizim sabit fiyattan yaptığımız servis anlaşmaları var, Türkiye’de ve Yunanistan’da çok popüler ve bunun Asya’da pazar payını artırmak için önemli bir avantaj olacağını düşünüyorum. Çünkü VIKING’in hizmet verdiği 4 büyük bölgeyi incelediğimizde en düşük pazar payı Asya’da. Pazarın çapı her ne kadar büyük olsa da şimdiye kadar potansiyel tam olarak ortaya çıkarılamamış, şimdi hedefimiz bu pazarda lider konuma yükselmek,” dedi.

VIKING’in ana ürünlerinin şişirilebilir can salı, can yeleği ve ısı korumalı dalma elbisesi (immerson suit) olduğunu, bu üç grup içindeki inovatif gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve değişen kurallara uygun ürünler üreterek ar-ge faaliyetlerini aralıksız sürdürdüklerini vurgulayan Kasa; “Bölgeler arası kural farklılıklarının olmaması nedeniyle sorun yaşamıyoruz. Bölgelerde inovasyon yapmaya çalışıyoruz. Dijitalleşmeye çok önem veriyoruz. Artık her alanda bilişim, dijital teknolojiler kullanılıyor. VIKING de bu alanda kendini geliştirip iyi seviyeye gelerek daha verimli hizmet vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Teknolojinin gelişimiyle otonom sistemlerin yavaş yavaş dünya ticaret filosuna katıldığını görüyoruz. Bu artarak devam edecek. Ancak keyif, gezi ve yolcu tekneleri, balıkçı tekneleri, savunma sanayi projeleri ya da petrol veya LNG yükü taşıyan gemilerde hem geminin güvenliği hem personelin emniyeti olmazsa olmaz kurallar arasında olacaktır. VIKING tüm bu gelişmeler ışığında araştırma geliştirme faaliyetlerini çağın önünde sürdürüyor. Üstelik VIKING kara ve hava can emniyeti ekipmanlarında özellikle Almanya, Norveç ve Finlandiya’da lider firmaların başında geliyor. Bu ülkelerde neredeyse tüm itfaiye personelinin giydiği özel kıyafetleri VIKING olarak biz üretiyoruz. Helikopter pilotlarının özellikle denize düşme ve uzun süre denizde kalma risklerine karşılık yine özel olarak ürettiğimiz ısıya dayanımlı dalma elbiselerimiz var. VIKING küresel çapta  denizcilik başta olmak üzere hava ve karada da güvenilir bir marka olarak tercih ediliyor.

Şirketimizin konusu insan, haliyle VIKING çok önemli gördüğüm bir geleneğe de sahip; VIKING personel ve yönetici atamalarını kendi kadrosundan yapar. Bu nedenle sıfırdan aldığı ekibini bir çok alanda eğitimle donatarak geliştirir. Bu müşteri açısından da şirketin sürdürülebilir politikalarının daha sağlam temellerde ve emin ellerde olduğunun sağlam bir göstergesidir. Bu anlayış müşteri açısından da çok önemli diye düşünüyorum. Örneğin; Asya önemli bir pazar. Türk armatörleri de bu pazarda sahip oldukları gerek yeni inşa gemi siparişleriyle gerek işlettikleri filoyla etkin bir rol üstleniyorlar. Bir Türk yönetici olarak işlerini geliştirmede Asya pazarında da tamamlayıcıları olduğumuzu bilmelerini isterim.

Pazara göre stratejiler uyarlanıyor
Yasin Kasa, VIKING’in hem Türkiye’de hem de dünya pazarında kriz dönemlerini büyüyerek geçirdiğini, bu durumun altında paydaş yönetiminin önemli katkısı olduğunu belirtti. VIKING’in hem çalışanlarına, hem müşterilerine hem de tedarikçilerine karşı dürüst bir firma olduğunu dile getiren Kasa, bu durumun büyüme hızını artırdığına vurgu yaptı. Çalıştıkları firmalar ile uzun süreli anlaşmalar yapmaya gayret ettiklerini, fiyat politikasını da buna göre şekillendirdiklerini söyleyen Kasa; “VIKING, fiyat politikasından önce, müşteri ilişkilerine önem veren bir firma. Bir tersane ya da armatör ile ilişkilerimiz alım-satımdan öte, uzun soluklu bir ilişki kurmaya yönelik. Bunu firmanın yaptığı anlaşmalarda da görebilirsiniz. VIKING’in uzun vadeli servis anlaşmalarını yenileme oranı dünya çapında yüzde 97 iken, Türkiye VIKING olarak sorumlu olduğumuz özellikle Türkiye ve Yunanistan ofisinde bu oran yüzde 100. Her yıl olduğu gibi hedeflerimizi tutturup 2017’yi de başarıyla tamamladık. 2018 hedeflerimizi belirledik. Yeni görevimde Asya pazarında sorumlu olduğum her ülke, kendi alanında hatırı sayılır bir potansiyele sahip. Biz VIKING olarak, bana verilen bu yeni görevle Asya pazarında da lider konuma gelmeyi hedefliyoruz, Türkiye VIKING’te yönetim kurulu üyeliğim devam ediyor, yönetim ve idareyi de çok değerli ekibime teslim ediyorum. Başarılarını artıracaklarına eminim.” diyerek yeni görevi ile yenilenen organizasyon yapısının sağlıkla ilerleyeceğinden emin olduğunu vurguladı.

Türkiye Yeni Ülke Müdürü: Ömür İzgili
Yasin Kasa’nın ardından VIKING Türkiye Ülke Direktörü de belirlendi. 2014 yılından beri VIKING Türkiye’de finanstan sorumlu olan yeni Ülke Direktörü Ömür İzgili için konuşan CEO Henrik Uhd Christensen, “Ömür İzgili’ye olan güvenim sonsuz. İş açısından harika bir zekâ ve gemi sahipleri için neyin gerçekten yararlı olduğunu çok iyi takip ediyor. Şimdi bu yeteneklerini; Türkiye’yi, Yunanistan’ı, Bulgaristan’ı, Romanya’yı ve Lübnan’ı kapsayacak şekilde, kendi bölgesini daha yukarılara taşımak için kullanabilecek,” dedi. Yeni Ülke Direktörü Ömür İzgili, finans kökenli bir yönetici. Denizcilik alanındaki geçmişinin VIKING’te geçirdiği 4 yıl ile sınırlı olduğunu dile getiren İzgili, yeni döneme ve şirketteki pozisyonuna yönelik olarak duygularını paylaştı: “İlk aşamada satış ve pazarlamadan sorumlu olmayacağım. Bu görev Satış Müdürümüz Mehmet Erdoğan Bey tarafından icra edilecektir. Yasin Kasa, VIKING Türkiye’nin sorumlu olduğu tüm ülkeler de dahil olmak üzere çıtasını globalde üst seviyeye başarıyla çıkardı. Bayrağı çok üst bir seviyeden teslim alıyorum. Amacım Yasin Bey’in liderliğinde gerçekleşen bu başarıyı ekibimizle daha yukarılara çıkarmak olacak.”

Denizcilikteki en geniş ürün gamı
VIKING hâlihazırda denizde can güvenliği ve emniyetinde en geniş ürün gamına ve hizmet modeline sahip bir dünya markası. Özellikle yük ve yolcu nakliyesi alanlarında VIKING Gemi Sahibi Sözleşmesi’nin gerçek bir devrim olduğunu dile getiren Henrik Uhd Christensen, Türk gemi sahiplerinin de bu sözleşmelere geçerek, bölgede liderlik ettiğini bildirdi. Christensen, “Biz vaadlerimizi yeni ürünler, hizmetler ve esneklikler sunarak genişletmeye devam ediyoruz ve ben de bir yandan daha çok sayıdaki gemi sahibinin, denizde can emniyeti ekipmanları yönetimi konusunda, daha geleneksel birtakım yöntemlere nazaran, kendilerine sağlanan bu yeni nesil yararların farkına varacaklarını umuyorum,” dedi.

Bunu Paylaşın